Bekijk het origineel

V.S. leveren kernreactors aan Egypte en Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

V.S. leveren kernreactors aan Egypte en Israël

Niet voor atoombom-fabricage

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Israël en Egypte zullen elk twee kernreactoren uit de Verenigde Staten krijgen onder dezelfde condities en met „de meest stringente voorzorgen", aldus is donderdag in Washington bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Alhoewel geen details openbaar zijn gemaakt is bekend geworden dat de brandstof, die nodig is om de atoomkracht op te wekken, naar het Midden-Oosten zal worden verscheept en vervolgens weer in Amerikaanse handen terecht zal komen. Dit is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat het materiaal wordt gebruikt voor het vervaardigen van atoombommen.

Israël en Egypte hebben het niet-verspreidingsverdrag niet ondertekend, de vier reactoren zullen echter onderworpen-zijn aan internationale controle.

Verwacht wordt dat president Ford de overeenkomst binnen enkele weken zal ondertekenen om ze vervolgens door te sturen naar het congres, dat dan een beslissing moet nemen over de leverantie van de kernreactoren.

Israël beschikt reeds over een door Frankrijk geleverde reactor, welke in bedrijf is in Dimona.

In de overeenkomst is bepaald dat elk van de twee landen tot een „plafond" mag gaan van 1.770 megawatt.

Israël zal, zo wordt verondersteld, twee reactoren met maximum capaciteit aanschaffen. Egypte wil eerst twee kleinere reactoren kopen met het recht om aanvullende aankopen te doen om dezelfde maximale capaciteit te bereiken.

Eerdere pogingen om de overeenkomst af te sluiten zijn mislukt omdat Egypte erop bleef aandringen dat de reactor in Dimona onder internationale controle geplaatst zou worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

V.S. leveren kernreactors aan Egypte en Israël

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken