Bekijk het origineel

NEES DE JONG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NEES DE JONG

2 minuten leestijd

Benedenkerkseweg 103, Stolwijk. Tel. 01824-1557. was dus maar nauwelijks voldoende om de inflatie bij te houden. Deze omzetverhoging is in de eerste plaats terecht gekomen bij de telers van kassla. Meer omzet is ook ontstaan door de hogere produktiviteit van tomaten en komkommers. Niet dus door hogere prijzen, maar door een groter aantal kilogrammen

Wat de stijging van de volle gronds-groenten van de laatste weken betreft, natuurlijk profiteerden ook niet alle tuinders van de betere prijzen. „Je zou een liniaal kunnen leggen van zuid-oost naar noord-west", zegt de heer Smeets, „hoe hoger je komt, hoe ongunstiger de omstandigheden. De schade is in het zuiden en oosten veel duidelijker dan in Noord-Holland. Een grote rol speelde daarbij ook op welke grondsoort men zat en de bereikbaarheid van water.

Ook de heer Smeets denkt, dat we rond half augustus een flinke prijsdaling voor snel groeiende groenten kunnen verwachten. Overigens gelooft hij niet dat we in de herfst over erg goedkope groenten kunnen beschikken. Er zal een stevig prijspeil blijven en ook de exportvraag zal groot blijven. Extreem hoog zullen de prijzen echter niet zijn misschien met uitzondering van bonen. weggekocht voor export. Momenteel bieden binnen- en buitenland tegen elkaar op.

Het enige is, dat de huisvrouw prijsbewust koopt, dus let op produkten die op een bepaald moment voordelig zijn. Bovendien zou zij moeten weten, dat de prijs per winkel soms erg verschillend is. Wat dit laatste betreft, wellicht kan de overheid wat toezicht houden op de prijzen van de detailhandel. Men zou daar bij de huidige hoge prijzen beter met centen dan met procenten kunnen werken. Maar de overgrote meerderheid van onze groenteleveranciers zal zeker trachten klanten te houden en te trekken door eventuele voordeeltjes door te geven aan de klanten.

Tenslotte zit er ook nog een andere dimensie achter dit verhaal. Het menselijk vernuft staat blijkbaar voor niets. We sturen ruimteschepen naar maan en Mars, maar we hebben niet alles in de hand. Regen en droogte, de groei van de gewassen, liggen in Gods hand. Dat laat Hij de mensen in deze tijd ook duidelijk zien. Daarom kunnen we de droogte van de afgelopen zomer ook omschrijven als een oordeel; maar God stelt dit teken opdat we ons tot Hem zullen bekeren. Jammer, dat deze kant van de zaak zo weinig aan de orde komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

NEES DE JONG

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken