Bekijk het origineel

Schaarste zal nog lang aanhouden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schaarste zal nog lang aanhouden

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De ontwikkeling van de groenteprijzen zal nauwkeurig worden gevolgd, maar de regering ziet op dit moment geen aanleiding tot het treffen van specifleke maatregelen. Dit heeft minister Trip (Wetenschapsbeleid), die donderdag de ministerraad presideerde, na afloop medegedeeld. Minister Van der Stee (Landbouw en visserij) was in de vergadering aanwezig.

De ministerraad zal in de vergadering van volgende week vrijdag de zaak opnieuw bezien. Dank zij de EEG is er meer uitvoer van groente en een uitvoerverbod zou zich tegen Nederland keren, aldus minister Trip. Hij verklaarde, dat diverse facetten van mogelijke prijsbeheersing waren besproken aan de hand van informaties van minister Van der Stee en van de ministeries van Sociale zaken en Economische zaken tegen de achtergrond van het loon- en prijsbeleid.
Minister Trip verwacht, dat de prijs van de groenten van de volle grond over drie tot vier weken enigszins genormaliseerd zal zijn, omdat de droogteperiode voorbij is. Bij de kasprodukten is volgens hem de prijsontwikkeling niet zo dramatisch geweest.
"Gewacht moet worden op het prijsindexcijfer over augustus. Dan is een goed oordeel mogelijk , over de invloed van de gestegen prijzen", aldus minister Trip.
Het departement van Economische zaken stelde een grondig onderzoek in naar de marges bij de handel in groenten. Deze marges zijn momenteel niet groter dan normaal. Er is eerder sprake van een neiging tot verkleining aldus de bewindsman.

Blijvende schaarste

De voorzitter van het Produktschap voor groenten en fruit, de heer K. Ton, is van mening dat de schaarste van groenten in Europa in het algemeen waarschijnlijk nog tot volgend jaar april zal voortduren.

Wat daarna gebeurt is volgens hem moeilijk te zeggen omdat „een nieuw seizoen wordt geregeerd door nieuwe wetten". „Ook al zou het nu volop gaan regenen, dan nog voorzie ik voor een langere tijd geen prijsdaling".
De voorzitter van het Produktschap heeft dit verklaard in een gesprek met de Industriebond NKV. Volgens de heer Ton zijn er geen mogelijkheden om via zijn produktschap de prijzen een halt toe te roepen. In dit verband merkte hij op, zich de onmacht van de regering te kunnen voorstellen om in te grijpen in de prijzen van groeten en fruit.
Volgens de Industriebond NKV moeten er in noodsituaties instrumenten gehanteerd worden om de primaire consumptie te beschermen. „Zeker van prijzen voor eerste levensbehoeften mag geen spelletje worden gemaakt". De bond reageert hiermee op de uitlatingen van de heer Ton, dat je het spel van vraag en aanbod moet laten doorgaan.
Volgens het Landbouwschap is er ook geen sprake van dat de tuinders door de hoge prijzen van enkele produkten in de afgelopen weken rijk zijn geworden. Het tuinbouwbedrijf heeft een jaar met slechte financiële resultaten achter de rug. Het Landbouwschap meent dat de prijzen op de veilingen in geheel Nederland tot juli zeer laag zijn geweest, maar ziet grote verschillen in prijs in de winkels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Schaarste zal nog lang aanhouden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken