Bekijk het origineel

Verbergen minderjarige wordt minder gestraft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verbergen minderjarige wordt minder gestraft

Ministerie van Justitie vraagt advies

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De organisaties en instellingen, die zich bezig houden met de problematiek rond weggelopen minderjarigen, hebben van minister Van Agt van Justitie en zijn staatssecretaris Zeevalking het verzoek gekregen te adviseren over het door hen opgestelde voorontwerp van wet inzake de vermindering van de strafbaarstelling voor het verbergen van weggelopen jongens en meisjes. Artikel 280 van het wetboek van strafrecht stelt het verbergen strafbaar.

De bewindslieden menen, dat een hulpverlener niet gestraft moet worden, als hij of zij het verbergen van een weggelopen minderjarige, niet jonger dan 14 jaar, gemeld heeft aan de kinderrechter. De opheffing van de strafbaarheid duurt ten hoogste een maand na dat bericht. Gedurende deze periode mag de politie de minderjarige niet aanhouden en naar ouders of voogd terugbrengen.

Toch beperkt

Het voorstel van de minister en de staatssecretaris gaat minder ver dan het elf maanden geleden door de Tweede kamerleden Roethof en mevrouw '-''Mdvèi^temiet'

Gertenbach B.V.

ELEKTRO-TECHNIEK I levering van kleine geluldsversterkers voor kerk- en ziekentelefoon met aansluiting op P.T.T. lijn I Alle elektrische- en geluidsinstallaties Singel 331 - Dordrecht Tel. 078-33689 Haas-Berger (beiden PvdA) bij de Tweede kamer ingediende initiatiefwetsontwerp inzake de wijziging van artikel 280. Zij stelden voor de strafbaarheid van de hulpverleners voor het verbergen van minderjarigen vanaf 12 jaar geheel op te heffen en niet te binden aan een tijdsperiode en aan een meldingsplicht.

Dwang bij hulp

Mevrouw Haas-Berger zei donderdag desgevraagd dat het voorontwerp van wet van minister Van Agt en staatssecretaris Zeevalking aansluit bij de richtlijnen, welke uitgevaardigd werden nadat de problematiek van het straffen van hulpverleners volop in discussie was gekomen. i,In deze richtlijnen wordt de melding bij de politie voorge-v schreven. De bewindslieden denken nu kennelijk aan melding bij de kinderrechter. De meldingsplicht betekent een dwang bij de hulpverlening en daartegen bestaan nog al wat bezwaren", aldus het kamerlid.

Niet tevreden

De Sosjale Joenit in Den Haag is niet bijzonder tevreden over de door de bewindslieden op het ministerie van Justitie voorgestelde wijziging van artikel 280. Vooral de meldingsplicht bij de kinderrechter achten de medewerkers van deze hulpverleningsinstantie voor jongeren bepaald geen verbetering.

De kinderrechter is uitgerekend de figuur waar wij het meest mee in de clinch liggen in zaken ais deze, aldus een woordvoerder donderdagmiddag. De Sosjale Joenit vindt het onbegrijpelijk dat steeds maar weer wordt gezocht naar andere vormen van artikel 280. ,,Dat is alleen de symptomen bestrijden. Waar het werkelijk om gaat, daar wordt geen aandacht aan besteed."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Verbergen minderjarige wordt minder gestraft

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken