Bekijk het origineel

Groenten zullen stevig aan de prijs blijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groenten zullen stevig aan de prijs blijven

Maar tuinders worden echt niet rijt:

3 minuten leestijd

De Nederlandse consument komt er nu pas goed achter welk een groot assortiment groenten hij praktisch het gehele jaar door kan kopen voor een matige prijs. De 'droogte In Europa heeft het normale groeipatroon in Europa verstoord, waardoor de consumentenprijzen onrustbarend zijn gestegen. Vakbonden en politieke partijen roepen om een prijsstop.

De voorzitter van de Industriebond NVV, A. Groenevelt, nooit.bang voor uitspraken die het bij de achterban goed doen, is zelfs verontwaardigd, dat de werknemers met een loonmaatregel zitten, terwijl een bepaalde groep van de bevolking, de tuinders, profiteren van de hoge prijzen. We spraken dezer dagen met een paar insiders in de tuinbouwwereld. Daarbij interesseerden ons vooral de oorzaken van de extreem hoge prijzen en de te verwachten prijsontwikkeling in de komende tijd, terwijl we ook wilden weten of er inderdaad door de tuinders geweldige winsten worden gemaakt. Ter sprake kwam ook of prijsmaatregelen voor groente mogelijk zijn.

De tuinbouwsecretaris van de Nederlandse CBTB, de heer J. van der Veen, wijst er in een gesprek allereerst op, dat niet het gehele voedselpakket duurder is geworden. In de EEG-landen liggen bijvoorbeeld de prijzen van meel, suiker en melk vast. Bovendien hebben we er grote voorraden van. „Ik zou er op willen wijzen, dat dezelfde groepen die nu zo te keer gaan tegen de hoge groenteprijzen ook al zo protesteren tegen de kosten van die voorraden. Dat kost ons 75 gulden per man per jaar in Europa, maar we zien nu toch dat we soms ook wel degelijk profiteren van die voorraden. De zojuist genoemde artikelen zijn door de droogte niet duurder geworden".

Wat de vrije produkten betreft, deze kun je ook weer onderverdelen. & zijn bijvoorbeeld ook bloemen en planten bij. Nu die zijn in de afgelopen periode te geef geweest. De telers hebben grote verliezen geleden. De heer Van der Veen wijst ook op een produkt als appelen. „De béwaarappelen van het afgelopen seizoen zijn. tegen zwaar verliesgevende prijzen de deur uitgegaan. Dit kwam omdat de consument de voorkeur gaf aan de kwalitatief wellicht wat betere, maar veel duurdere buitenlandse appelen. Dan kan je dus niet zeggen, dat het fruit te duur is".

Aan de hoge kant

De pijn zit dus zuiver bij enkele groenteprodukten. Voornamelijk zijn dat de groenten van de volle grond. Wat bij de glastuinbouw vandaan komt: tomaten, komkommers, paprika, is echt niet zoveel duurder dan normaal. Bij de vollegronds groente moet onderscheid worden gemaakt tussen soorten met een lange groeitijd — winterpeen, koolsoorten, spruiten, witlof— die groeien maar één keer per jaar. Daarnaast zijn er de kortgroeiende groenten als sla, andijvie, sperciebonen, bospeen, bietjes enz. Vooral de lang groeiende groenten ontmoeten een sterke exportvraag, omdat in andere Westeuropese landen de droogte nog veel grotere schade heeft aangericht dan bij ons. Omdat daar verder weinig aan te doen is verwacht de CBTB-functionaris dat de buitenlandse vraag zal aanhouden, zodat de prijzen voor de consument in de komende winter aan de hoge kant zullen blijven.

Gunstiger

Met de kort-groeiende groenten ligt het wat gunstiger. Droogte en warmte

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Groenten zullen stevig aan de prijs blijven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken