Bekijk het origineel

srat krijgt op niet veel kans

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

srat krijgt op niet veel kans

Intensieve bestrijding door rijksrattenvanger

3 minuten leestijd

POORTVLIET — „Ik oefen een beroep uit, waar de mensen vreemd tegenaan kijken". Dat zegt de heer J. Meyll in een gesprek dat we met hem voerden in zijn huis aan de zeedijk te Poortvliet. Als zes jaar is hij op Tholen, Sint Philipsland en een deel van West-Brabant werkzaam als rijksrattenvanger.

Neen, het gaat de heer Meyll niet om gewone ratten, zoals wij die kennen, maar om de zogenaamde muslcusrat. De mensen spreken vaak over de „bisamrat". Het is juist deze rat, die grote gevaren oplevert voor de waterkeringen. De muskusrat wordt gevreesd om zijn graverijen in oevers en waterkeringen. Vooral kaden en dijkjes zijn bijzonder kwetsbaar.

De meest voorkomende schade, die de muskusrat aanricht is de verzakking en afkaveling van oeverkanten. Grote stukken grond, zelfs tot 10 12 meter van de overkant, worden soms door het graven van de beesten ondermijnd. Op het meest onverwachte moment kunnen landbouwmachines en vee wegzakken. Ditzelfde geldt ook voor verkeerswegen, waar verzakkingen plotseling optreden. Dan ging Meyll er in zijn vrije tijd op uit om klemmen te zetten. Voor iedere muskusrat, die hij ving, werd ƒ 5,- uitbetaald. Zes jaar lang hielp Meyll op deze manier mee om de gevreesde rat te bestrijden. Daarna volgde zijn aanstelling tot rijksrattenvanger. Dit,,vreemde beroep" oefent hij nu al weer zes jaar lang uit. Op Tholen zijn er twee plaatsen in de zeedijk, waar muskusratten zitten. Dat is volgens Meyll heel weinig. Hij schrijft dit toe aan de intensieve bestrijding van de muskusrat in de polders. Dat de muskusrat niet veel kans krijgt op Tholen blijkt niet alleen uit de leeftijd („de gevangen ratten zijn niet ouder dan 2 a 3 jaar; ze krijgen • De rattenvanger J. Meijll toont een klem, die hij regelmatig plaatst. wordt bestreden? Er zijn twee methoden. De eerste is het uitzetten van klemmen. Verder wordt er gebruik gemaakt van fuiken. worden op plaatsen gebruikt, waar geen klemmen gezet kunnen worden. „Het is een goed middel, die fuik", zegt Meyll, „maar de klem heeft toch de voorkeur". De fuiken worden opgesteld voor grote rioolbuizen. Het komt wel eens voor, dat een fuik in een regenachtige periode (bij hoog water) wekenlang niet naar boven wordt gehaald. Als dan eindelijk het moment aanbreekt, dat de fuik ,,bereikbaar" is, dan is de vangst soms verrassend groot.

ledere dag gaat rijksmuskusrattenvanger Meyll op pad. Met klemmen, fuiken., en de kist voor de ,.vangst". „Het is Hjn om in de natuur en in de vrijheid te werken", zo besluit Meyll.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

srat krijgt op niet veel kans

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken