Bekijk het origineel

Verschrikkingen van Tel Zaaier:

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verschrikkingen van Tel Zaaier:

2 minuten leestijd

BEIROET — „In onze schuilplaats ontbrak het ons aan vrijwel alles. We hadden slechts een bord eten per dag: linzen". Samir, een Libanees van 24 jaar, die dinsdag uit het Palestijnse vluchtelingenkamp van Tel Zaatar bij Beiroet werd geëvacueerd, vertelt zijn verhaal over de 43 dagen van beleg van het kamp waar hij onder de beschietingen in de schuilplaatsen heeft geleefd.

Na met het eerste konvooi gewonden te zijn geëvacueerd werd Samir opgenomen in de Arabische universiteit van Beiroet waar de ,,Palestijnse Halve Maan" een veldhospitaal heeft ingericht. Samir, die deel uitmaakte van het dissidente Libanees-Arabische leger, werd door granaatscherven op 20 juni aan hoofd, hals en aan een hand gewond. Dat was twee dagen voordat het beleg van Tel Zaater begon.

,,In het begin kon ons de eerste hulp worden verleend. Ik werd verzorgd in de ziekenafdeling. Maar toen het aantal gewonden toenam, moest ik ,,naar huis", dat wil zeggen naar een schuilplaats waar wij met 75 mensen zaten".

.,Er waren kinderen, vrouwen en gewonden, 's Avonds, als er niet al te veel geschoten werd konden zij een beetje naar buiten", zo vervolgt Samir.

Het grote probleem was het water. Tijdens de eerste dagen van het beleg gingen de vrouwen en kinderen elke avond water halen. Zij moest-en van de duisternis profiteren omdat de weg die zij moesten nemen, overdag onder vuur werd genomen. Toen de tegenstander echter de watertoevoer afsneed, werd het erg moeilijk. Men moest toen een onbebouwd veld over om een put in een boomgaard te bereiken. Men durfde dat niet alleen en ging dus in groepjes. Het water was zo niet te drinke^. Men moest het eerst laten koken. Het voedsel was bijna op. ,,In mijn .schuilplaats ontbrak het ons vrijwel aan alles. Het zijn de linzen die onze redding waren. De conserven waren uitgeput, maar een keer per dag konden wij een bord linzen krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verschrikkingen van Tel Zaaier:

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken