Bekijk het origineel

Vennootschapsbelasting in Duitsland wijzigt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vennootschapsbelasting in Duitsland wijzigt

Studiedag in Rotterdam

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Met ingang van 1 januari 1977 wordt in Duitsland de thans bestaande vennootschapsbelasting door een nieuwe wet op de vennootschapsbelasting vervangen. Het betreft hier geen wijziging van de bestaande wetgeving, doch een vervanging door een nieuw systeem.

Het principiële verschil met de bestaande wet is, dat de belasting die over de uitgekeerde winst wordt geheven, verrekend kan worden met de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, waaraan de aandeelhouders in Duitsland onderworpen zijn.

Daar het hier een Duitse nationale wetgeving betreft, geldt deze verrekeningsmogelijkheid slechts ten opzichte van de Duitse inkomsten- of vennootschapsbelasting, waaraan aandeelhouders onderworpen zijn. Zij kan niet op buitenlandse belastingen toegepast worden, die van aandeelhouders geheven worden en werkt dus niet grensoverschrijdend. Dit betekent dat de in Nederland gevestigde aandeelhouders de Duitse vennootschapsbelasting, die over de door hen ontvangen winsten is betaald, niet met de Nederlandse belastingen kunnen verrekenen.

De nieuwe wet stelt het tarief voor ingehouden winsten op 56 procent (thans 52,53 procent) en voor uitgekeerde winsten op 36 procent (thans 15.45 procent). Omdat deze nieuwe wetgeving voor iedere Nederlandse ondernemer die in een in Duitsland gevestigde ~ rechtspersoonlijkheidbezittende vennootschap deelneemt of aldaar een dochtermaatschappij heeft, van groot belang is, organiseren Fenedex en de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel Den Haag/Düsseldorf op 23 september a.s. in Rotterdam een studiedag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vennootschapsbelasting in Duitsland wijzigt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken