Bekijk het origineel

Oost-Europa blijft bij eigen benadering van mensenrecliten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oost-Europa blijft bij eigen benadering van mensenrecliten

Een jaar na Helsinki:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Volgens het Amerikaanse departement van buitenlandse zaken hebben de Sowjet-ünie en zijn Oosteuropese bondgenoten „een aantal concrete stappen genomen" om het akkoord van Helsinki ten uitvoer te leggen, maar is er op het gebied van de mensenrechten in deze landen nog slechts weinig veranderd.

In een verklaring ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het akkoord gaf een woordvoerder van het departement toe dat „niet verwacht was dat binnen korte tijd fundamentele veranderingen zouden plaats vinden in het beleid en de praktijk van de Sowjet-Unie en de Oosteuropese landen."

„Wij wisten dat het lang zou duren en dat het een hoop moeite zou kosten voor er op het gebied van de mensenrechten en de uitwisseling van informatie enige vooruitgang geboekt zou worden", aldus de woordvoerder.

De overeenkomst van Helsinki, die op 1 augustus 1975 werd ondertekend door de staatshoofden van 35 landen, heeft ten doel „de menselijke contacten" tussen oost en west te bevorderen en spanningen tussen beide machtsblokken weg te Tipmen door „vertrouwen scheppende maatregelen" als het van tevoren bekend maken van manoeuvres van de strijdkrachten van de aangesloten landen.

In de verklaring van het departement van buitenlandse zaken, die werd uitgegeven als antwoord op vragen van verslaggevers, werd er op gewezen dat bijvoorbeeld de Sowjet-ünie twee maal' melding had gemaakt van geplande troepenmanoeuvres en er zelfs buitenlandse militaire waarnemers voor had uitgenodigd. Verder hebben Tjecho-Slowakije en Bulgarije het werk van buitenlandse zakenlieden op hun grondgebied vergemakkelijkt en heeft de Sowjet-Unie zijn regels voor de emigratie verzacht, aldus de verklaring.

„Tegelijkertijd is er echter wéinig verandering gekomen op het gebied van de mensenrechten en de informatie in de Sowjet-Unie", aldus de verklaring.

„Wij zullen blijven aandringen op vooruitgang op dit gebied en ons verzetten tegen pogingen om de voorzieningen van de Veiligheidsconferentie van Hel- ' sinki op voor de Sowjet-Unie voordelige wijze uit te leggen", zo werd eraan toegevoegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Oost-Europa blijft bij eigen benadering van mensenrecliten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken