Bekijk het origineel

Prijsindexcijfer iets naar beneden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijsindexcijfer iets naar beneden

Verheugende ontwikkeling

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Tussen half juni en half juli zijn de prijzen, voor het eerst sinds drie jaar, iets gedaald. Het Centraal bureau voor statistiek deelde gisteren mede, dat het prijsindexcijfer met 0,4 procent is gedaald, van 170,4 naar 169,7 punten.

Sedert half december 1975 zijn de prijzen in totaal met 4,6 procent gestegen. Werkgevers en werknemers hebben, met een zeker voorbehoud, gunstig gereageerd op deze cijfers. Vier en veertig procent van de goederen en diensten waarvan het CBS prijsgegevens verzamelt, werden duurder. Het bureau constateerde prijsstijgingen voor onder meer groenten, fruit, koffie, dranken, elektriciteit, artsen en specialisten, ziekenhuizen, auto's en benzine.

Goedkoper werden kleding en schoeisel, volgens het CBS ten gevolge van de uitverkoop, en verder de aardappelen. De prijzen van 26 procent van de onderzochte goederen en diensten bleven ongewijzigd.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische zaken zei vrijdagmiddag dat de daling van het prijsindexcijfer grotendeels moet worden toegeschreven aan het uitverkoopeffect. Bovendien, zo zei hij, komt de stijging van de groentenprijzen nog maar zeer ten dele tot uitdrukking in het nieuwe cijfer. Een daling van 0,4 procent noemde hij niettemin een uitzonderlijk verschijnsel en een blij bericht.

De vorige daling van het prijsindexcijfer was in juli 1973. De prijzen daalden toen met 0,2 procent.

Koele dronk

Koele dronk voor verhitte pleitbezorgers van een prijsstop. Aldus reageert het VNO op het jongste prijsindexcijfer van het CBS. Nu is een geringe prijsstijging in deze tijd van het jaar als gevolg van allerlei factoren normaal, maar een daling van 0,4 procent is een duidelijke meevaller. Voor de verdere prijsontwikkeling kunnen hieraan echter nog geen conclusies worden verbonden, aldus het Verbond van Nederlandse Ondernemingen.

De jongste daling van het prijsindexcijfer komt overeen met de ontwikkeling die ook in andere jaren van juni op juli optreedt, aldus het Nederlands christelijk werkgeversverbond (NCW). Het prijsindexcijfer over de periode midden juni - midden juli valt de Federatie Nederlandse vakbeweging niet tegen. Een woordvoerder van de FNV wees er vrijdag echter op, dat in het cijfer de stijging van de prijzen van groenten en andere levensmiddelen in de tweede helft van juli niet tot uitdrukkine komt.

CNV

Het CNV vindt dat het met het jongste prijscijfer eindelijk de goede kant op gaat. Maar het is nog te vroeg om te juichen want met name de groenteprijzen kunnen nog roet in het eten gooien. Als de groenteprijzen echter binnen de perken kunnen worden gehouden, is de door de regering beoogde totale prijsstijging van 8,25 procent over het hele jaar wellicht wel haalbaar, zo zei drs. G. H. Terpstra, stafmedewerker en „loonspecialist" van het CNV.

Hij wijst erop dat de prijzen in juli ten opzichte van juli 1975 met 8,3 procent zijn gestegen. Een maand geleden — half juni dus — was de stijging vergeleken met juni '75 9,3 pct terwijl de prijzen in april jl. vergeleken met april 1975 met 9,8 procent omhoog waren gegaan. Er is dus sprake van een dalende tendens in de prijsstijgingen en als die ontwikkeling doorzet zou het wellicht mogelijk worden die prijzen nog onder de 8,25 procent te houden, aldus drs. Terpstra. „Maar laten we eerst maar eens afwachten hoe het over een maand met de prijzen staat."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Prijsindexcijfer iets naar beneden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken