Bekijk het origineel

GROENTEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

GROENTEN

2 minuten leestijd

<br />

Het viel te verwachten, dat de Federatieraad van de FNV niets kon beginnen in de extra-vergadering van maandag die was gewijd aan de stijgende prijzen. In de eerste plaats is het prijsindexcijfer voornamelijk onder invloed van de uitverkopen de vorige maand niet gestegen. Integendeel, er trad een prijsdaling op van 0,4 procent Verder is er gewoon niets te beginnen tegen prijsstijgingen die een gevolg zijn van extreme weersomstandigheden.

Het kabinet heeft dan ook duidelijk laten weten, dat het er niet aan denkt om in de prijsontwikkeling van groenten in te grijpen. Als dat gedaan zou worden zou dat alleen maar betekenen, dat Nederland zonder groente kwam te zitten. Het buitenland zou dan immers graag al onze groenten tegen die vastgestelde maximumprijs willen kopen. Dat we nu uit een (zij het duur) breed assortiment groenten kunnen kiezen komt omdat de binnenlandse handel op de veilingen tegen de buitenlandse kopers opbiedt. En met succes blijkbaar.

Ook een exportstop is onmogelijk. Terecht zouden onze klanten op de Westeuropese markt, die we met veel moeite en geld veroverd hebben, ons ook bij een teruggekeerde normale situatie de rug toekeren. De gevolgen voor onze tuinders en in een later stadium wellicht ook voor onze eigen groentevoorziening, zouden niet zijn te overzien.

Het kabinet begrijpt dat blijkbaar en de FNV heeft daaruit eveneens consequenties moeten trekken. Men heeft wel dreigementen geuit, maar die gaan eventueel pas in het najaar werken. De grote woorden zijn bestemd voor de achterban, want die moet je tenslotte ook zoet houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

GROENTEN

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken