Bekijk het origineel

Er wordt niet maar raak gerooid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Er wordt niet maar raak gerooid

Landbouwschap ontkmt^^

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Dat aardappeltelers op het ogenblik maar raak rooien is absoluut niet waar. Aldus reageert drs. K. C. van Kempen op de mededeling in WIK, het blad van de Industriebond NVV, dat de aardappelen in bepaalde gebieden in ons land twee maanden te vroeg zouden worden gerooid. Drs. Van Kempen is voorzitter van de Hoofdafdeling akkerbouw van het Landbouwschap en zelf ook aardappelteler.

Hij vertelt dat er ieder jaar aardappelen vroeg gerooid en gekocht worden. Dat komt doordat er aardappelenrassen zijn die wel vroeg gerooid moeten worden om als een produkt van goede kwaliteit bij de consument op tafel te kunnen komen, en in sommige gevallen ook doordat boeren van te voren contracten voor levering hebben gesloten. Dit jaar komt daar nog wat bij: daar waar zich als gevolg van het abnormale weer van deze zomer doorwas voordoet (de vorming van nieuwe aardappelknolletjes ten koste van de oude) loopt de boer het risico, dat hij glazige aardappelen naar boven haalt als hij nog langer wacht met rooien. Drs. Van Kempen vindt het een gelukkige omstandigheid dat er boeren zijn die dat risico liever niet lopen en die, in plaats van af te wachten of de aardappelen nog wat verder willen groeien, ze maar vast rooien nu ze nog niet glazig en dus wel geschikt voor de consumptie zijn. Die gang van zaken is ook in het belang van de consument.

De boer, aldus de heer Van Kempen, wordt mede gelokt door de pi;ijs, al is die prijs naar zijn mening niét abnormaal hoog te noemen. Hij wordt bepaald door het bestaan van de rassen die vroeg gerooid het best tot hun recht komen.

Pessimistischer

Er moeten nu, om even veel aardappelen vroeg te kunnen leveren als. in een normaal jaar, wel meer hectares gerooid worden want de droogte heeft het gewas zeer ongunstig beïnvloed. Een week geleden hoopte men, op grond van op 3 augustus verrichte proefrooiingen, landelijk gezien nog op een gemiddelde oogst. Nu sinds die derde augustus de in juli even door regen onderbroken droogte heeft aangehouden zijn de verwachtingen weer veel pessimistischer.

Er is, aldus drs. Van Kempen, duidelijk sprake van oogstvermindering in Oostelijk Zeeuws-Vlaanderen, in gedeelten van Zuid-Beveland, op Noord-Beveland, op Schouwen, in gedeelten van Flakkee, in het oosten en zuiden van Noord-Brabant, in Middenen Noord-Limburg, in de rivierengebieden van Gelderland en Overijssel.

Belangrijk beter is het ten noorden van Rotterdam, in de Haarlemmermeer, de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Flevoland, de noordelijke kleistreken van Friesland en Groningen. Er is daar wel doorwas, maar op grond van de resultaten per proefrooiingen rekent men er toch zeker op een gemiddelde opbrengst. Niettemin: de echte groei moet deze en de volgende maand nog komen en in de komende weken aanhoudende droogte kan ook hier het beeld versomberen.

MINISTER TRIP ... besparingen onderzoeken...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Er wordt niet maar raak gerooid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken