Bekijk het origineel

Duizenden Afrikanen op werk weggebleven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duizenden Afrikanen op werk weggebleven

Werkwillige Zoeloes in het nauw

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Bij Kaapstad zijn dinsdag nieuwe onlusten uitgebroken en duizenden zwarten zijn weggebleven van hun werk in Johannesburg op de tweede dag van een onofficiële proteststaking.

De Zuidafrikaanse politie zette de zwarte woonstad Goegoeletoe bij Kaapstad af nadat studenten met stenen hadden gegooid naar een autobus. De bestuurder en een passagier werden gewond. Goegoeletoe was in het begin van augustus met de andere zwarte woonsteden van Kaapstad, Langa en Nyanga, toneel van onlusten, waarbij 29 zwarte Zuidafrikanen werden gedood. Enkele duizenden zwarten kwamen bijeen op een terrein, dat door oproerpolitie werd afgegrendeld. Blanken werden uit de buurt gehouden en de stadsbussen reden alleen over de buitenwegen. Hoewel de staking in Johannesburg haar tweede van drie dagen inging, meldden bedrijven dat het absenteïsme iets minder was dan maandag.

In Goegoeletoe wordt gepatrouilleerd en op alle toegangswegen tot de woonstad zijn controleposten van de politie ingericht. De politiewoordvoerder zei de oorzaak van de onlusten in Goegoeletoe niet te kennen.

Zeven doden

Een Afrikaanse krant heeft dinsdag bericht dat maandagavond in Soweto minstens zeven Afrikanen zijn gedood in gevechten tussen zwarten onderling die onenigheid hadden over de staking tegen de regering. Een politiebeambte vertelde dat dinsdagmorgen vroeg de lijken van twee Afrikanen waren gevonden en dat het uitgemaakt scheen dat zij het slachtoffer waren van interne gevechten in Soweto. Maar deze beambte, brigade-generaal van de politie voor Soweto, S. W. le Roux, voegde eraan toe dat hij geen meldingen van dergelijke incidenten had gehad.

Het bericht over de zeven doden stond in „The World". Zij zouden gevallen zijn toen arbeiders in Soweto die met stokken gewapend waren, zwarte studenten aanvielen die mensen molesteerden die van hun werk in het naburige Johannesburg thuiskwamen. Al deze werkwillige arbeiders waren Zoeloes. Een student vertelde: "Toen de Zoeloes chargeerden, riepen zij: „waar is die „Black Power" nou?".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Duizenden Afrikanen op werk weggebleven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken