Bekijk het origineel

, Chaos' rond vangstbeperking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

, Chaos' rond vangstbeperking

3 minuten leestijd

DEN HELDER—Woordvoerder van het visserijbedrijfsleven hebben maandag op Wieringen gesproken van een „chaos" tond de tong- en scholquotering, een chaos die zij wijten aan het ontbreken van een veilplicht voor vis. Zij spraken tijdens een persconferentie, gehouden ter gelegenheid van de vloot- en florafeesten op Wieringen.

De heer N. Gouda, voorzitter van de Vereniging voor de groothandel in zeevis, schatte dat er wekelijks 58 tot 100 ton tong en schol buiten de afslag om verkocht wordt. „We ondermijnen zo ALLE fondsen en de vis wordt een a twee gulden per kilo goedkoper, wat voor de visser een groot nadeel betekent.

De heer Gouda heeft, zoals gemeld, de verkopen buiten de veiling om donderdag ook al ter sprake gebracht in het bestuur van het Produktschap voor vis en visprodukten. Hij pleitte daar voor invoering van een veilplicht en dreigde dat de leden van zijn vereniging geen heffing meer aan het Produktschap zullen betalen, als er voor 1 oktober niets gebeurt.

De regering, zo betoogde de heer Gouda ter persconferentie, heeft een grote fout gemaakt door eerst mee te werken aan de quoteringsregeling en pas daarna de vloot te gaan saneren. „Wij hebben er steeds op gehamerd: eerst een deel van de vloot eruit en dan quoteren".

Controle

De controle van het ministerie van Landbouw op naleving van de vangstbeperkingsregeling wordt scherper, zo concludeerden de woordvoerders van het bedrijfsleven op de persconferentie, waar ook vertegenwoordigers van het ministerie aanwezig waren. Afgelopen vrijdag, zo vertelden de visserij-voormannen, waren er in Den Helder tien functionarissen van de Algemene inspectiedienst van het ministerie aanwezig om de binnenkomende schepen te controleren.

Ze werden geassisteerd door de gemeentepolitie en later ook nog door de rijkspolitie te water. Een van de aanwezige Helderse reders noemde dit „een razzia". „Wij zijn nooit agressief geweest tegen AID, maar wat men nu gaat doen vraagt om actie".

In de bestuursvergadering van het Produktschap werd vorige week meegedeeld dat in het eerste halfjaar van dit jaar al een tongvangst van 6.248 ton is geregistreerd, hoewel volgens de ministeriële vangstbeperkingsregeling slechts de helft van het jaarquotum van 9.200 ton had mogen worden gevangen. Voorts werd er de aandacht op gevestigd dat de buiten de veiling om verhandelde en dus niet geregistreerde tong daar nog bij komt.

Garnalen
De heer J. Bakker, bestuurslid van de Nederlandse vissersbond, besprak ter persconferentie de moeilijkheden waarin de Nederlandse gamalenvissers tengevolge van Duitse concurrentie zijn geraakt. Dat de gamalenvloot in Nederland aan een vergunningenstelsel is gebonden vond hij best, maar hij vond het onaanvaardbaar dat de Duitse gamalenvloot wordt gestimuleerd en gesubsidieerd. Zodoende komen kotters, die in Nederland niet aan bod zijn gekomen en daarom maar naar Duitsland zijn verkocht, naast de Nederlandse vloot op garnalen vissen.

Ons land wordt op het ogenblik geconfronteerd met aanbiedingen van Duitse garnalen beneden de Duitse ophoudprijs. Deze aanbiedingen zijn afkomstig van («georganiseerde Duitse vissers of van leden van een producentenorganisatie die de Europese ophoudprijs niet toepast.

In de Produktschapsvergadering heeft de heer Bakker vorige week aangedrongen op een voor alle vissende lid-staten verplichte EEG-ophoudprijs voor garnalen.

De heer A. L. S. Lockefeer, voorzitter van de Vereniging voor Zeeuwse visserijbelangen Zevibel, vroeg zich af in hoeverre de EEG nog geloofwaardig moet worden geacht. „Wat heeft deze EEG voor gemeenschappelijks dat ook nog gemeenschappelijk wordt nageleefd. Het is een chaos en wij hebben onze leden niet meer in de hand".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

, Chaos' rond vangstbeperking

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken