Bekijk het origineel

^4-v5j^'\ Catalonië doet niet mee Spaanse oppositie organiseert zich

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

^4-v5j^'\ Catalonië doet niet mee Spaanse oppositie organiseert zich

3 minuten leestijd

MADRID — Socialistische, Christen-Democratische en Communistische leiders zijn vrijdag in Madrid bijeengekomen ter voorbereiding van de grootste bijeenkomst van Spaanse oppositie-partijen sedert de burgeroorlog.

Dé „oppositie-top", zoals de Spaanse pers de conferentie noemt, zal zaterdag in een van de luxueuze hotels in de Spaanse hoofdstad worden gehouden. Oppositiekringen zeiden dat drie onderwerpen zullen worden behandeld: • De vorming van een verbond van alle democratische groeperingen; • de benoeming van een commissie voor onderhandelingen met de regering van premier Adolfo Suarez over de democratisering van Spanje; • gezamenlijke actie tot aandrang op de regering tot bespoediging van de politieke hervormingen.

Volgens oppositiekringen zal de commissie moeten optreden als een „schaduwkabinet" totdat een definitieve datum voor algemene verkiezingen zal zijn vastgesteld. Ook zal de bijeenkomst naar verwacht wordt een document uitgeven dat de voorwaarden zal definiëren onder welke de oppositie met de regering zal samenwerken.

In het document zou geëist worden dat de oppositie geraadpleegd zal worden over een voorgestelde nieuwe kieswet en garanties zal krijgen dat alle partijen, waaronder de communistische, een campagne voor de verkiezingen zullen mogen voeren.

De conferentie wordt gehouden tegen de achtergrond van economische en politieke problemen die een referendum over constitutionele hervormingen en de verkiezingen zouden kunnen vertragen.

Moeizaam

Op de effectenbeurs in Madrid bereikten de koersen vrijdag het laagste peil van de afgelopen twee jaar. Spaanse kranten meldden dat de contacten tussen de premier en de oppositie over samenwerking inzake de democratisering van Spanje opgeschort werden en dat het kabinet-Suarez zich politiek naar rechts beweegt..

Oppositiekringen zeiden dat de partijen vreesden dat de kieswet die de regering opstelt, de rechtervleugel zou bevoordelen en dat pro-regeringspolitici onbillijke voordelen zouden genieten tijdens de verkiezingscampagne de te vormen commissie van de oppositie zou moeten optreden als tegenwicht voor rechtse pressiegroepen.

Bepaalde Catalaanse Nationalistische partijen zullen niet aan de bijeenkomst deelnemen. Zij aanvaardden een uitnodiging niet, zeggend dat zij er de voorkeur aan gaven rechtstreeks met de regering te onderhandelen over de kwestie van autonomie van het gebied van Catalonië.

Censuur

In een poging de verontwaardiging van de pers over opgelegde geheimhouding rond kabinetsbesprekingen te stuiten heeft de Spaanse regering verklaard dat zij niet van plan is de persvrijheid te beperken.

De woede van de pers laaide een week geleden op na een regeringsbesluit tot het verbieden van het publiceren van documenten die nog door de regering bestudeerd werden. Pers en oppositie beschuldigden de premier ervan terug te keren tot de autoritaire methoden, van wijlen generaal Franco.

Vrijdag lichtte de regering haar besluit toe en zei dat het alleen van toepassing was op wetsontwerpen waarvan voortijdige publicatie verwarring zou kunnen veroorzaken daar het kabinet daarin nog wijzigingen zou kunnen aanbrengen,

De industriële produktie overtreft ivolgens de partijleider dit jaar de verwachtingen. „Er is alle reden om aan te nemen dat ten doel gestelde hoeveelheden voor de ontwikkeling van de industriële produktie dit jaar voorbijgestreefd zullen worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

^4-v5j^'\ Catalonië doet niet mee Spaanse oppositie organiseert zich

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken