Bekijk het origineel

Aardgaspriizen voor tuigbouw hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aardgaspriizen voor tuigbouw hoger

Ondanks protest Landbouwschap

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De ministers van Economische zaken en van Landbouw hebben besloten, het in 1974 door het kabinet bepaalde beleid inzake de aardgasprijzen voor de tuinbouw voort te zetten. De halfjaarlijkse verhogingen zullen gehandhaafd worden, nu het landbouwschap een door minister Van der Stee van Landbouw voorgestelde meerjarenovereenkomst niet heeft aanvaard.

De beide bewindslieden hebben nu de Gasunie gevraagd, de contractprijs van aardgas voor tuinders-grootverbruikers, die sinds 1 april jl. 10,771 cent per kubieke meter was, 1 oktober a.s. te verhogen tot 11,909 cent en 1 april volgend jaar tot 12,667 cent. Dit betekent een verhoging in een jaar met bijna 1,9 cent. Volgens het ministerie van Landbouw is bij deze prijsvaststelling rekening gehouden met de extra-verhoging met 0,8 cent per kubieke meter in het seizoen 1975/'76.

Minister Van der Stee van Landbouw had het Landbouwschap aangeboden, de in 1974 door het kabinet vastgestelde aanpassingstermijn van vier jaar, gebaseerd op de prijsverschillen tussen a'aïdg;as en zware olie, met twee'jaar te verlengen. Rekening houdend met de te verwachten prijsontwikkeling van de zware stookolie, aldus het ministerie van landbouw, zou dan in 1980 het prijsverschil tussen gas en olie voor de tuinbouw zijn opgeheven.

Zesjaar

Het Landbouwschap aanvaardde deze overeenkomst niet. Het heeft'wel steeds gepleit voor een zesjarige aanpassingsperiode van 1974 af, maar vond dat het door minister Van der Stee voor de komende vier jaren voorgestelde verhogingschema (eerste jaar 1,9 cent, volgende drie jaren steeds ruim 2 cent, totaal 8 cent) een te grote last op de tuinbouw zou leggen. Dit gezien de slechte rentabiliteit van deze bedrijfstak en de extra-verhoging in 1975/'76.

Van de 6.73 hectare verwarmde tuinbouwkassen in ons land wordt ruim 80 procent (vorig jaar 75 procent) met aardgas gestookt. Van de oppervlakte . kassen met vaste verwarmingsinstallaties is het zelfs 84,7 (vorig jaar 78,8) procent. Dit blijkt uit pas gepubliceerde gegevens, die het Centraal bureau voor de statistiek dit jaar bij de landbouw-meitelling heeft verkregen.

Te Sterk

Het Landbouwschap acht deze verhoging te sterk. Met hun eenzijdige beslissing, genomen na mislukking van besprekingen met het Landbouwschap, hebben de ministers volgens het schap geen rekening gehouden met de inkomensontwikkeling in de glastuinbouw en met de aanwezige mogelijkheden tot toepassing van energiebesparing.

Het Landbouwschap vindt wel, dat dank zij zijn inspanningen de prijsverhoging nogal wat lager is uitgevallen dan uit het oorspronkelijk door de overheid gevoerde beleid zou zijn voortgevloeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Aardgaspriizen voor tuigbouw hoger

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken