Bekijk het origineel

Uitstel huurverhoging verworpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitstel huurverhoging verworpen

Zeven of acht procent nog open vraag

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De ingangsdatum van de huurverhoging >vordt volgend jaar niet verschoven van 1 april naar 1 juli. De meerderheid van de Tweede kamer verwierp donderdag het desbetreffende door staatssecretaris Van Dam (Volkshuisvesting) verdedigde regeringsvoorstel. Voor uitstel van de huurverhoging stemden alleen de PvdA-, PPR- en PSP-fracties.

Het, regeringsvoorstel inzake het uitstel met drie maanden was ingediend om het mogelijk te maken dat op het tijdstip van de eerstkomende huurverhoging uitgegaan zou kunnen worden van het nieuwe systeem voor de huurprijsberekening. Het voorstel over dat systeem moet nog door de regering bij de Tweede kamer worden ingediend. Verwacht werd dat de parlementaire behandeling ervan niet voor 1 april voltooid zou kunnen zijn.

Tijdens de voorbereiding van het kamerdebat over het uitstellen van de huurverhoging-1977 liet staatssecretaris Van Dam weten, dat het gemiddelde stijgingspercentage van de huren acht zou moeten zijn. Bij invoering van de huurverhoging op T april zou met zeven volstaan kunnen worden, aldus de bewindsman, maar de invoering drie maanden later maakt, dat er een procent bij moet om toch op jaarbasis op zeven uit te komen.

Niet te overtuigen

De kamermeerderheid was er niet van te overtuigen, dat zowel het uitstel als de acht procent vanaf 1 juli noodzakelijk zijn. „Er is beloofd, dat gedurende de gehele kabinetsperiode de jaarlijkse huurverhoging per 1 april 8 procent zou bedragen. Het staat bovendien niet vast, dat de geheel nieuwe huurwetgeving op tijd gereed komt. Voorts blijft het de vraag of de gesignaleerde geringere kostenstijgingen een lager huurstijgingspercentage rechtvaardigen", aldus de tegenstanders.

Staatssecretaris Van Dam kon de Tweede kamer nog niet zeggen, wat de regering gaat doen met de huren per 1 april 1977, nu er geen uitstel komt. Het kabinet heeft behoefte aan beraad, aldus de bewindsman.

Dinsdag jl. tijdens het debat over het voorstel, diende Nypels (D'66) een motie in om te bewerkstelligen, dat bij verwerping van het uitstel de regering met een wetsontwerp komt, waarbij wordt bepaald dat per 1 april a.s. de huurverhoging 7 procent zal zijn. Gezien de rae-r dedeling van de-staatssecretaris inzake het nog te voeren beraad binnen het kabinet wilde Nypels donderdag de stemming over zijn motie uitstellen tot het regeringsstandpunt bekend zou zijn. De fracties van KVP, VVD, ARP, CHU, DS'70, SGP, BP en GPV (een meerderheid) wenste dat uitstel niet; dit had weer tot gevolg dat Nypels zijn motie introk.

De Tweede kamer deed derhalve geen uitspraak over het gewenste stijgingspercentage per 1 april 1977, „maar", aldus Scholten (CDA), „in de schriftelijke stukken staat duidelijk, waarom volgens staatssecretaris Van Dam per I april dat percentage 7 zou kunnen zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Uitstel huurverhoging verworpen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken