Bekijk het origineel

Scheldevaart niet zonder toezicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Scheldevaart niet zonder toezicht

Dir.'Generaal Loodswezen:

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — In het afgelopen jaar hebben zich op de rede van Vlissingen ongeveer 50.000 scheepvaartbewegingen voorgedaan. 18.000 op de vaart op Antwerpen, 3500 schepen gingen naar Gent, 1500 naar Terneuzen en nog eens 1500 naar de Vlissingse havens.

Dit zei de directeur-generaal van het loodswezen de heer G. van der Graaf maandagmorgen bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek de Belgisch-Nederlandse permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart, ter gelegenheid van de 5CfÖe vergadering van deze commissie die dinsdag 5 oktober in Vlissingen wordt gehouden. De commissie bestaat uit Belgische en Nederlandse vertegenwoordigers afkomstig uit het zeewezen en de binnenvaart en de dienst voor het loodwezen. Het accent van het werk van de commissie heeft in de afgelopen 136 jaar een grote verschuiving te zien gegeven. Vroeger was het voornamelijk de controle op de betonning en bebakening en het toezicht op de loodsdiensten die de commissie bezighield. Nu is het vooral de grote vlucht die de scheepvaart in dit gebied genomen heeft, de snelheid, de grootte en de diepgang van de schepen die een optimaal gebruik van de Schelde noodzakelijk maken. De commissie van toezicht op de Scheldevaart is de grote animator geweest bij de radarisatie van de Westerschelde. Een elektronisch systeem waardoor de scheepvaart ook onder moeilijke omstandigheden kan blijven doorgaan. Volgens de heer Van der Graaf, lid van de commissie, zal het eerste deel van de , beperkte radarketen. nl. de radartorens bij Waarde, Saeftinge en Antwerpen die enkele maanden geleden door de Nederlandse en Belgische ministers van defensie in gebruik werd gesteld volgend jaar volledig benut zijn, omdat dan de opleiding van het Belgisch radarpersoneel en de loodsen voltooid kan zijn. De plannen voor een uitgebreide radarketen met radartorens bij Zeebrugge, Cadzand, Westkapelle, Dishoek, Hoofdplaat en Terneuzen met als centrale post Vlissingen zijn nu naar de Belgische regering gestuurd ter beoordeling. Het boek de Belgisch-Nederlandse permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart 1840-1976 is geschreven door de historicus mr. dr. C. Smit uit Den Haag, die hiervoor alle notulen van de 500 vergaderingen heeft nageplozen. Het boek is in beperkte oplage vam 750 exemplaren gedrukt en in Nederland en België verspreid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Scheldevaart niet zonder toezicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken