Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
VS-minister van landbouw treedtaf
WASHINGTON — De Amerikaanse minister van landbouw Earl Butz heeft maandag zijn functie neergelegd naar aanleiding van obscene opmerkingen over negers, die door hem in een persoonlijk gesprek waren gemaakt.
Butz kondigde zijn aftreden aan na een gesprek met president Ford in het Witte Huis. ,,Ik heb mijn verzoek tot aftreden voorgelegd aan de president en hij heeft het aanvaard", aldus verklaarde Butz tegenover verslaggevers. „Dit was volledig mijn eigen beslissing. Mevrouw Butz en ik vonden dat deze beslissing het belang zou dienen van de president en zijn verkiezingscampagne", aldus de minister. Butz verklaarde dat ,,dit de prijs is die ik moet betalen voor een opmerking... gemaakt tijdens een persoonlijk gesprek". Hij legde er de nadruk op dat het Witte Huis geen druk op hem heeft uitgeoefend om af te treden. In een verklaring liet Butz weten dat „het uiten van een verwerpelijke raciale opmerking op geen enkele manier mijn werkelijke houding weergeeft."
BONN De kennelijk zeer teweden CD U-leider Helmut Kohl stelt na de verkiezingsoverwinning van de Westduitse christen-democraten alles in het werk om regeringsverantwoordelijkheid te krijgen. Of hij hier in zal slagen in nog zeer de vraag.
Zeelieden
De Bank of England slaagde er door middel van steunaankopen in de koers tot 9 september op 1,77 dollar te houden. Na die datum liet de bank het pond in de steek. Vermoedelijk omdat de loonsverhoging die de Britse zeelieden wisten af te dwingen door met een staking te dreigen het loonakkoord tussen regering en vakbonden en daarmee het hele economische beleid op losse schroeven zette.
De koers van het pond zakte tot een dieptepunt van 1,63 dollar in de loop van de vorige week voordat enig herstel intrad als gevolg van de bekendmaking van minister van Financiën Denis Healey dat hij gaat proberen van het IMF een lening van 3,9 miljard dollar te krijgen als het krediet van de centrale banken in december vervalt.
Maandag werd geopend op 1,67 dollar. De stemming was nerveus in verband met de uitslag van de Westduitse verkiezingen en de mogelijkheid dat Bonn tot een revaluatie van de D-mark zou besluiten. Bondskanselier Helmut Schmidt heeft inmiddels verklaard dat daarvoor geen plannen bestaan.
Schmidt
De verklaring van Schmidt zorgde ook voor een daling van de koers van de D-mark op de diverse wisselmarkten in West-Europa. In Londen werd omstreeks het middaguur 2,449 mark voor een dollar genoteerd, bijna een cent minder dan vrijdag. De indruk bestond dat de valutahandel Schmidt nu gelooft en de eerstkomende maanden geen revaluatie meer verwacht.
Schmidt wilde overigens niet met zoveel woorden zeggen dat een algemene herziening van de' wisselkoersverhoudingen binnen de slang definitief van de baan is. Dat maakte dat er maandag zo hier en daar toch nog tamelijk druk
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 oktober 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's