Bekijk het origineel

Premier Matanzima zorgt nu reeds voor opschudding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premier Matanzima zorgt nu reeds voor opschudding

Wereld negeert Transkei

3 minuten leestijd

De EEG-staten, de Verenigde Staten, en de Organisatie van Afrikaanse Eenheid hebben al laten weten dat zij Transkei, de vrucht van de „grote apartheid" (territoriale scheiding van de rassen en stammen) niet willen erkennen. Zelfs zeven van de acht overige Thuisland-leiders lieten in Umtata verstek gaan. Als enige was Lucas Mangope van Bophutatswana present, evenals Transkei het enige Thuisland, of ,,Bantoestan", dat voor onafhankelijkheid van Zuidafrika heeft gekozen. '

In zijn verklaring zei Waldheim dat zowel de Veiligheidsraad als de Algemene Assemblee van de Verenigde Naties ,,het Bantustansof Thuislandenbeleid heeft verworpen omdat dit gericht is op het consolideren van apartheid, op het schenden van de eenheid en de territoriale integriteit van het land en op het1)estendigen van het blanke minderheidsbewind".

Waldheim zei dat de Zuidafrikaan moet begrijpen dat de andere landen in deze wereld nooit akkoord zullen gaan met de yprning van Transkei of andere Bantustahs als afzonderlijke politieke eenheden.

Overdracht

Desondanks werd Transkei maandag om middernacht formeel onafhankelijk. De Züidafrikaanse staatspresident N. Diederichs overhandigde in Umtata waar de overdracht van de soevereiniteit plaats vond, het document waarin dit wordt bezegeld. Ook gaf hij premier Kaiser Matanzima de gouden pen waarmede het stuk is ondertekend. In het nieuwe stadion van Umtata zongen vervolgens zo'n 35.(X)0 toeschouwers het nieuwe volkslied „Nkosi Sikelele Afrika" (God zegene Afrika), terwijl de Züidafrikaanse vlag werd gestreken.

Eerste minister Gatsha Buthelezi van het thuisland Kwazulu vertrok demonstratief naar Nigeria, waarbij dinsdag een conferentie over de rechten van de mens en de constitutionele ontwikkelingen in Zuidelijk Afrika zal toespreken.

Premier Matanzima van Transkei zorgde aan de vooravond van de onafhankelijkheid voor enige opschudding. In een interview met de Keniase „Nation" zei hij dat Transkei zou kunnen toestaan dat op zijn grondgebied bases worden gevestigd van de Züidafrikaanse bevrijdingsbewegingen ANC en PAC.

Waarnemers zien die opzienbarende uitlating vooral als een poging van Matanzima om zich te rechtvaardigen ten opzichte van de buitenwereld, die hem als „marionet van Pretoria" ziet. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het ooit zover zal komen dat Transkei een vrijhaven wordt voor de bevrijdingsbewegingen, te meer daar Transkei met Pretoria een „niet-aanvalsverdrag" heeft getekend waarin beide landen zich verplichten geen ondermijnende activiteit op zijn eigen grondgebied gericht op het gebied van de ander, toe te staan. En terwijl Matanzima zijn opzienbarend interview gaf arriveerden in Umtata 750 Züidafrikaanse agenten die tijdens de onafhankelijkheidsfeesten voor handhaving van rust en orde moeten zorgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Premier Matanzima zorgt nu reeds voor opschudding

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken