Bekijk het origineel

Guerrilla

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Guerrilla

4 minuten leestijd

Op de achtergrond van het verbod staat het gevaar dat Transkei een voedingsbodem voor gurrilla-activiteiten zal worden. Een grote rol daarin speelt het verboden African National Congres (ANC). Zijn leider Nelson Mandela zit nog steeds in Zuidafrikaanse gevangenschap. De in deze kringen circulerende ondergrondse krant Amandla-Matla heeft reeds meermalen de stadsbantoes iii Soweto opgeroepen hun actie te richten tegen de thuislanden en hun leiders.

Hoewel hierover weinig in de openbaarheid is gekomen vinden hier en daar diverse voorvallen plaats, die duidelijk op de activiteiten van het ANC zijn terug te voeren. Zo werd onlangs in Lebowa, een thuisland in het noorden van Transvaal, een regeringsgebouw door guerrilla-activiteiten met de grond gelijk gemaakt. Ook de arrestatie vnn een toekomstige diplomaat van de Transkei en een journalist werden in verbinding gebracht met de ondergrondse activiteiten van het ANC.

Toch is een uitgebreide guerrilla-activiteit vanuit de Transkei op dit moment niet te verwachten. Hoewel bekend is dat veel wapens die in Soweto en Alexandria, de zwarte woonsteden rond Johannesburg zijn gevonden, door de Transkei hun weg naar deze woonsteden hebben gevonden, is het uitgebreide Zuidafrikaanse veiligheidssysteem wel zo efficiënt, dat slechts in het geval Zuid-Afrika met een

Premier Kaiser Matanzima van Transkei regeert met vaste hand de nieuwe onafhankelijke staat Transkei. regelrechte oorlog van buitenaf geconfronteerd zou worden, de guerrilla enige kans van slagen zou hebben.

Alhoewel in de eerste plaats ingevoerd vanwege economische oorzaken is daarbij een effectief hulpmiddel het sluiten van benzinestations in Zuid-Afrika op zaterdag en zondag. Gezien de grote afstanden in het land maakt dit verbod het verplaatsen per auto op die dagen bijna onmogelijk. De uitweg om benzine te hamsteren is er niet. Niemand mag meer dan vijf liter benzine in zijn bezit hebben. Geen pompbediende zal ook op de dagen, dat de benzinestations open zijn uw jerrycan vullen!

Het besluit om de gehele leiding van de Democratische partij op te pakken was zodoende niet een daad van willekeur, maar van een beleid door de omstandigheden daartoe gedwongen.

Acceptabel
Trouwens Kaiser Matanzima

Maar wat u niet las, was de overweging die Matanzima voor dit besluit had. De regering in Umtata, zo luidde de motivering, wil niet dat in Transkei dezelfde situatie gaat ontstaan als Lesotho en Swaziland het geval is. In beide landen heeft zich de prostitutie krachtig ontwikkeld. Voor veel Zuidafrikanen is een bezoek aan beide landen welkom om daar te vinden wat in eigen land streng wordt vervolgd.

Overigens is van de Zuidafrikaanse wetgeving inzake de rassenscheiding in Transkei niet veel meer overgebleven. Ondanks de verzekeringen die Matanzima onophoudelijk heeft geuit dat hun toekomst gewaarborgd blijft, zijn echter mede door het opheffen van de wetten op de rassenscheiding slechts een elfduizend van de oorspronkelijk in Transkei wonende zeventienduizend blanken overgebleven.

Trouwens niet alleen blanken hebben zich aan het gezag yan Matanzima onttrokken. Op het laatste moment hebben zich daar ook een 7000 zwarten daarbijgevoegd.. Zij zijn bang voor discrimerende maatregelen en zijn de Keirivier, die de grens tussen Zuid-Afrika en Transkei markeert overgetrokken. Zij zijn door Zuid-Afrika opgevangen en in een tentenkamp aan de Zuidafrikaanse oever ondergebracht.

Het is een goede zaak, zegt een van hen, nu kunnen de zwarten in hun eigen staat een samenleving opbouwen naar hun eigen behoefte. En zo denken velen erover in Zuid-Afrika, en men blijft er hardnekkig op wijzen dat Transkei volledige onafhankelijkheid krijgt en zelf zijn eigen beslissingen in allerlei zaken zonder inmenging van buitenaf zal kunnen nemen. ZONDER INMENGING

Zonder inmenging van Zuid-Afrika, maar ook zonder inmenging van communistische staten als Rusland of Cuba, en daar is men hier erg trots op. Trots, omdat een zwarte staat in zuidelijk Afrika ontstaan is vrij van communistische invloeden. En men wijt de boze commentaren van de zwarte staten van Afrika en van Rusland «r ook aan pure afgunst.

Wat het westen betreft, stelt de Afrikaner de vraag: Wat kunnen wij nu nog meer doen? Had het soms met bloedvergieten gepaard moeten gaan? Een ander, •die zei bitter teleurgesteld te zijn ové^-de westerse reacties, vroeg zich daarbij af: Moeten wij dan de goudmijnen aan Transkei geven?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Guerrilla

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken