Bekijk het origineel

Juweliers en horlogers nog bij de tijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Juweliers en horlogers nog bij de tijd

4 minuten leestijd

De juweliers en horlogers hebben de grote veranderingen van de afgelopen vijfjaar goed kunnen volgen en behoren hierdoor tot de goedlopende detailhandelssector in Nederland. Dit ondanks het feit dat de reële omzetontwikkeling van de branche in de periode 1970-1975 bescheiden is geweest. Vorig jaar kocht het Nederlandse publiek voor ca. ƒ800 min. aan uurwerken, gouden en zilveren werken en aanverwante artikelen tegen/535mln.inl970.

Dit schrijft de Amro Bank in de nieuwe editie van haar „Kaleidoscoop van het Bedrijfsleven", die ditmaal een studie is van de juweliers- en hprlogersbranche.

- «ÏÉÉHséorttment
. De veranderingen bestonden uit een ingrijpende wijziging van het assortiment doordat de populariteit van zilveren werken, in tegenstelling tot die van goud, sterk toenam. Voorts is door de nieuwe vestigingswet 1972 concurrentie ontstaan van nieuwe afzetkanalen, vooral voor horloges en klokken, waardoor bijv. drogisten, radiozaken en fotodetailhandels uurwerken in hun assortiment konden opnemen. Bovendien heeft de vakdetailhandel zich geheroriënteerd door de opkomst van het kwartsuurwerk.

Toekomst

pen belangrijke toekomstvraag voor de juweliers en horloges is of • de sinds eind 1975 weer toegenomen ijelangstelling voor gouden werken zal doorzetten, daar dit een positieve invloed zou hebben op de omzet van de vakdetaillist. Verder is van belang in hoeverre de vakdetaillist erin zal slagen zijn aandeel in de verkoop van uurwerken, vooral van het voor hem belangrijke duurdere horloge, te behouden.

Binnen de branche zal daarom, zo meent de Amro Bank, nog grotere aandacht dan voorheen moe

Het is niet ineer alleen goud wat er blinkt. Sinds 1970 is juist het zilveren werk bijzonder populair geworden. De vrouw op de foto toont een zilveren hanger met emaille, een gewaagd ontwerp van Fablole Sormani (uit Maastricht) zojuist onderscheiden nnet een prijs van de nationale sieraden prijsvraag van de Federatie Goud en Zilver. ten worden geschonken aan de serviceverlening. Het lijkt daarbij volgens de bank aanbevelenswaardig om te onderzoeken of het mogelijk is om voor vooral de kleine detaillist reparatiecentra voor het kwartsuurwerk te stichten.

Moeiirjk

Een aantal ondernemingen zal het ook de komende jaren moeilijk hebben. Volgens de studie zullen het vooral die ondernemingen zijn, die qua omzet duidelijk beneden het gemiddelde (ƒ350.000 per vestiging) van de branche liggen; veelal gericht zijn op de lagere prijsklasse en geen vestigingspunt bezitten dat goede mogelijkheden tot vergroting van de omzet geeft. Deze combinatie is echter slechts op een klein pr.Veelte van de branche van t' :!r!g, zo merkt de bankop

onderscheid

De studie maakt onderscheid tussen juweliers (accent op juwelen, goud en zilver) en horlogers (grootste omzet in uurwerken). Andere afzetkanalen zijn postorderbedrijven en afdelingen bijouterie en horloges van warenhuizen, terwijl ook drogisten en radio- en fotodetailhandelszaken in 1972 uurwerken in hun assortiment opnamen. Hun aandeel in de totale omzet van uurwerken is nu naar schatting 5 pet. De detailhandel in meubelen tenslotte heeft naar schatting een marktaandeel opgebouwd van 10 pet. met de verkoop van klokken.

De vakdetailhandel telt 1.072 ondernemingen met in totaal 2.440 verkoopplaatsen tegen 2.547 in 1971. In vergelijking met de ontwikkeling van de totale detailhandel is deze daling klein te noemen. Het aanal juweliers nam zelfs nog toe en overtrof in 1976 voor het eerst het aantal horlogers in Nederland.

Omzet

Van de omzet van de vakdetaillisten wordt ca. 43 pet. behaald met gouden en zilveren werken, 35 pet. met horloges en klokken en ruim 22 pet. uit reparatie-opbrengsten en de verkoop van andere artikelen, zoals optische en foto-artikelen.

De verkopen vertonen een piek in november en december. De zaterdag is bijzonder belangrijk voor de branche, want dan wordt ongeveer 32 pet. van de omzet behaald, waarvan tweederde na twaalf uur. Het is daarom volgens de bank begrijpelijk dat juist ook juweliers en horlogers steeds heftig protesteren tegen voorgenomen zaterdagmiddagsluitingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Juweliers en horlogers nog bij de tijd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken