Bekijk het origineel

Sneeuwstormen in rampgebied Turkije

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sneeuwstormen in rampgebied Turkije

Nu reeds 6.000 slachtoffers

2 minuten leestijd

ISTANBOEL — De Turkse provincie Van is zaterdagmiddag opnieuw getroffen door een zware aardbeving, ditmaal met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Door de nieuwe beving stortten vele huizen en gebouwen in die de eerste aardbeving afge:

tolden diïiSdag hadden weerstaan.

Het is niet bekend of de nieuwe beving slachtoffers heeft geëist. Wel zijn de inwoners van de provincie die sinds dinsdag voornamelijk in tenten wonen, in paniek uit hun tijdelijke onderkomens gevlucht.

Inmiddels is van officiële zijde in Istanboel bekendgemaakt dat het aantal doden na de aardbeving van dinsdag al gestegen is tot 4.000 terwijl reddingspgegen er nog niet in zijn geslaagd tientallen afgelegen dorpjes te bereiken. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers sterk zal stijgen.

Dakloos

Het getroffen gebied wordt nog steeds geteisterd door zware sneeuwstormen en aardverschuivingen die het reddingswerk belemmeren. Het Internationale Rode Kruis heeft zaterdag in Geneve zijn leden opgeroepen hulpgoederen te zenden naar het getroffen gebied. Volgens een woordvoerder zijn vooral tenten, slaapzakken, kachels en wintermantels benodigd. Volgens voorlopige schattingen zijn bij de beving van dinsdag 30.000 mensen dakloos geworden. .Inmiddels is een Internationale Hulpactie door de lucht op gang gekomen. Met grote transportvliegtuigen worden tenten en dekens aangevoerd voor de slachtoffers van de ramp.

Zondagochtend is een sneeuwstorm losgebarsten boven het gebied Van waardoor de aanvoer van hulpgoederen naar de door de aardbeving van woensdag verwoeste dorpen nagenoeg onmogelijk is geworden. In de stad Van zelf is het zicht gereduceerd tot vijftig meter en de dikte van de sneeuwlaag was in nog geen twee uur meer dan twintig centimeter. In Caldiran, het epicensneeuw zaterdag al te vallen. Het is thans volmaakt onmogelijk geworden dorpen in de bergen te bereiken waarvan men niets vernomen heeft sinds woensdag. Het aantal doden is tot dusver voorlopig vastgesteld op ongeveer 6.000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Sneeuwstormen in rampgebied Turkije

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken