Bekijk het origineel

Windhoek-conferentie krachtig veroordeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Windhoek-conferentie krachtig veroordeeld

VN-steun voor Swapo

2 minuten leestijd

. NEW YORK — Voor het eerst in de geschiedenis hebben leden van de Verenigde Naties vrijdag gestemd voor een resolutie waarin steun wordt toegezegd aan de Swapo.

Met 108 stemmen voor, zes tegen en 12 onthoudingen aanvaardde de 146 leden tellende commissie kolonialisme een resolutie, welke nu naar de Algemene Vergadering gaat, waarin wordt gezegd: „De Algemene Vergadering... steunt de gewapende strijd van het volk van Namibië, geleid door de Zuid-West Afrikaanse Volksorganisatie met het doel zelfbeschikking, vrijheid en nationale onafhankelijkheid in een verenigd Namibië te bereiken.

In de resolutie worden alle leden van de Verenigde Naties opgeroepen de strijd van de Swapo te steunen, wordt de Veiligheidsraad verzocht een bindend wapenembargo tegen Zuid-Afrika af te kondigen en worden alle landen opgeroepen zolang dit embargo nog niet is afgekondigd te verhinderen dat wapens aan Zuid-Afrika worden geleverd. Tegen stemden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk — die alle drie reeds eerder in de Veiligheidsraad hun veto hebben uitgesproken tegen een wapenembargo tegen ZuidAfrika alsmede West-Duitsland, België en Luxemburg.

Van stemming onthielden zich Nederland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Italië, Spanje, Japan, Canada, Nieuw Zeeland, Malawi en Uruguay.

In de resolutie wordt de „zogenoemde constitutionele conferentie" in Windhoek krachtig veroordeeld als niet meer dan een poging om de koloniale onderdrukking van Namibië te doen voortduren. De resolutie roept op tot vrije verkiezingen in Namibië onder auspiciën van de Verenigde Naties en directe onderhandelingen eveneens onder auspiciën van de Verenigde Naties, tussen Zuid-Afrika en de Swapo over de overdracht van het bestuur aan het Namibische volk.

De commissie aanvaardde verder een resolutie waarin de Assemblee wordt geadviseerd de Swapo uit te nodigen tot deelname aan al haar vergaderingen en conferenties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Windhoek-conferentie krachtig veroordeeld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken