Bekijk het origineel

Breuk tussen CDU en CSU gerepareerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Breuk tussen CDU en CSU gerepareerd

Kohl en Strauss vinden elkaar

2 minuten leestijd

BONN — Op het allerlaatste nippertje — 14 december komt de nieuwe Bondsdag bijeen — zijn de Westduitse CDU en CSU er zondag in geslaagd hun fraktiegemeenschap in de volksvertegenwoordiging te herstellen. Sinds 19 november leefden de twee Christendemocratische zusters in onmin omdat de Beierse CSU zich parlementair onafhankelijk had verklaard.

CSU-voorzitter Franz-Josef Strauss en zijn door hem veelgesmade CDUcoUega Helmut Kohl lijmden de breuk KOHL .breuk gelijmd.. organisatorisch buiten zijn bastion wagen.

Zowel CDU als CSU zullen met het oog op de verkiezingen van 1980 in hun eigen gebied proberen zoveel mogelijk „vrijheidslievende Sociaal-Democraten" en „Nationaal-Liberale kiezers" los te weken van de huidige coalitiepartners SPD en FDP,.- De verbinteni?,, tussen CDU en CSU is hersteld; maar er zijn thans „huwelijkse voorwaarden'' overeengekomen.

Die bestaan uit een politiek document en een daarvan deel uitmakende organisatorische regeling. In beide stukken vindt men de CSU-aanspraken op een grotere mate van zelfstandigheid terug.

CDU en CSU laten in het stuk gelijkelijk aanspraken gelden op een nationaal gehoor voor hun specifieke politieke denkbeelden, maar komen overeen dat die aanspraak naar genoegen is geregeld in de bestaande geografische status quo. Deze passage vormde reeds het kernpunt in het onderhandelingsaanbod dat Strauss jongstleden vrijdag plotseling uit zijn hoed toverde. Het CDU-dreigement om, zou Strauss niet bijdraaien, ook Beieren binnen te rukken had zijn uitwerking volgens waarnemers niet gemist op de eigenzinnige CSU-politicus.

Beieren
De overeenkomst onderstreept

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Breuk tussen CDU en CSU gerepareerd

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken