Bekijk het origineel

Nieuw wetsontwerp milieu ingediend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw wetsontwerp milieu ingediend

Meer uniformiteit

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Bij de Tweede kamer is woensdag een wetontwerp ingediend dat regels wil stellen voor algemene onderwerpen op het terrein van de milieuhygiëne.

In dit wetsontwerp, „Algemene bepalingen milieuhygiëne", zijn algemene regelingen opgenomen voor de inspraak en beroepsmogelijkheden bij het geven van vergunningen. Ook bevat het een regeling voor de coördinatie van de voorbereiding en behandeling van aanvragen om een vergunning.

Deze wet is een aanbouwmeubel voor bestaande wetten, aldus minister Vorrink van Volksgezondheid en milieuhygiëne woensdagmiddag. „In een aantal wetten zijn dezelfde onderwerpen verschillend geregeld. Deze wet wil hierin uniformiteit brengen waarbij de twee nu ingediende onderwerpen een begin zijn". In de naaste toekomst is ook de mogelijkheid aldus de bewindsvrouwe om bijvoorbeeld de Centrale raad voor de milieuhygiëne nu nog voorlopig Centrale raad, in deze wet onder te brengen.

„Een ieder"

In het wetsontwerp is aan „een ieder" het recht toegekend tegen het geven van een vergunning bezwaren in te brengen. Minister Vorrink vindt dat bij de problematiek van de milieuhygiëne velen, zo niet allen, betrokken zijn. Degenen, die bezwaren willen inbrengen moeten naar haar mening niet al bij voorbaat een wettelijke bepaling op hun weg vinden die eisen stelt aan de hoedanigheid waarin zij zich als bezwaarden willen opwerpen.

Op deze manier kunnen volgens de minister bij de beoordeling van een vergunningaanvraag voor de bouw van een fabriek alle voor- en nadelen daarvan het best tot hun recht komen, terwijl een belangrijke formele grond, die leiden kan tot de „toch meestal weinig bevredigende niet-ontvankelijkverklaring" wordt weggenomen.

Hiermee is de knoop doorgehakt van wie er nu wel of niet in beroep mogen gaan", aldus de bewindsvrouwe woensdag bij de presentatie van het wetsontwerp op haar ministerie in Leidschendam. Zij stelde nadrukkelijk dat de beroepsmogelijkheid wel is gekoppeld aan mensen die van begin af aan duidelijk blijk hebben gegeven bij een zaak betrokken te zijn.

Nieuw in het ontwerp is onder meer dat de tijd waarbinnen ter inzage gelegde aanvragen bekeken kunnen worden verruimd is tot buiten de gebruikelijke kantoortijden. Voor het effectief gebruik van deze uitgebreide mogelijkheid bepaalt het wetsontwerp dat in de periode voor het inbrengen van bezwaren desgewenst door een daartoe aangewezen functionaris mondeling een toelichting moet kunnen worden gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nieuw wetsontwerp milieu ingediend

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 december 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken