Bekijk het origineel

Droog, warm, zonnig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Droog, warm, zonnig

3 minuten leestijd

<br />

Volgens het KNMI moet het jaar 1976 tot de zeer droge jaren worden gerekend, ook was het een zeer warm en bovendien een zeer zonnig jaar. De gemiddelde temperatuur was te De Bilt precies tien graden: tot dusver in deze eeuw zijn slechts twee nog warmere jaren voorgekomen, namelijk 1934 en 1959. De winter van het afgelopen jaar was zacht en de zomer zeer warm, de lente iets aan de koude en de herfst wat aan de warme kant. Van de 366 dagen die dit schrikkeljaar telde, waren er 202 warmer dan normaal. In De Bilt brachten 46 (normaal: 22) dagen een zomerse temperatuur en vroor het op 65 (normaal: 70) dagen. De koudste maand was december, de warmste maand was juli, tevens de warmste juli sedert meer dan een eeuw. Het was overal zonniger dan normaal, het was het zonnigste jaar sedert 1959.

In Vlissingen scheen de zon bijna 1950 uur, in het oosten van het land daarentegen plaatselijk niet meer dan ongeveer 1680 uur. De afwijkingen van de normale aantallen uren zonneschijn liggen 15 tot 20 procent boven de normale waarden. Vooral de drie zomermaanden juni, juli en augustus brachten veel zonnig weer, daarentegen was november een bijzonder sombere maand, in De Bilt was het zelfs de somberste november tot dusver in deze eeuw.

Van de twaalf maanden waren alleen januari en december aan de natte kant, in alle andere tien maanden werd de normale hoeveelheid neerslag niet bereikt. Gemiddeld over het gehele land genomen is ruim 530 millimeter neerslag gemeten tegen 744 mm normaal. Het was het op één na droogste jaar tot dusver in deze eeuw, alleen 1921 was nog droger. April was de droogste maand van het jaar en daarmede de droogste april sedert 1893. Januari heeft de meeste neerslag gebracht. In het zuiden van het land is gemiddeld slechts ongeveer tweederde gedeelte van de normale hoeveelheid neerslag gemeten. Van de stormen was vooral die in de nacht van 2 op 3 januari buitengewoon zwaar, hetgeen veel schade tot gevolg had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Droog, warm, zonnig

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken