Bekijk het origineel

Carrillo werkte mee aan massamoorden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Carrillo werkte mee aan massamoorden

Tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1936

4 minuten leestijd

MADRID — De leider van de Spaanse communistische partij zou zich volgens een aanklacht in de burgeroorlog hebben schuldig gemaakt aan medewerking aan massamoord. In 1936 zou hij medeplichtig zijn geweest aan het vermoorden van tien a twaalfduizend Francovolgelingen in de buitenwijken van de Spaanse hoofdstad.

Carrillo werd onlangs op borgtocht in vrijheid gesteld nadat hij met zeven andere partijleiders was gearresteerd wegens een verboden politieke bijeenkomst. Carrillo was destijds belast met de openbare orde in de Spaanse hoofdstad.

Hoewel alle misdaden tijdens de burgeroorlog inmiddels zijn verjaard heeft de Spaanse regering geweigerd hem een paspoort te geven waardoor hij legaal het land kon binnenkomen.

Carrillo's vrijlating op borgtocht wordt algemeen gezien als een indirecte regeringserkenning van zijn status in Spanje. Dinsdag woonde hij in het openbaar een vergadering van de oppositie bij. Volgens sommige berichten werd hij vergezeld van een aantal politiemannen in burger die hem moesten beschermen tegen eventuele aanslagen van rechtse groeperingen die hebben gedreigd hem te zullen vermoorden.

Carrillo heeft in een interview met het weekblad „Cambio 16" van woensdag verklaard dat zijn partij zal worden uitgesloten van de komende parlementsverkiezingen in zijn land omdat het „de best georganiseerde, best gestructureerde" partij is die „diepe wortels heeft onder arbeiders en intellectuelen".

In het interview zegt Carrillo van mening te zijn dat de regering van premier Adolfo Suarez oprecht lijkt in haar wil om hervormingen tot stand te brengen. Carrillo zwaait Suarez lof toe voor zijn eigen vrijlating, het afschaffen van de beruchte tribunalen voor de openbare orde, en het verwijzen van terrorismeprocessen van militaire naar burgerlijke rechtbanken.

De Oriol

Over de GRAPO, de anti-fascistische beweging van de Eerste Oktober die zich volgens eigen zeggen jaren geleden heeft afgescheiden van de communistische partij, en die de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de ontvoering van Antonio Maria de Oriol, zegt de koninklijke adviseur die nog' steeds wordt vastgehouden, zegt Carrillo in het interview: „Ik kan alleen zeggen dat ze (de ontvoerders) niet uit de linkse hoek komen en dat we de GRAPO misschien beter kunnen plaatsen binnen het kader van „niet te erkennen internationale belangen".

Christen-democraten

Het bestuur van de Spaanse christendemocratische volkspartij van Fernando Alvarez Miranda, heeft woensdag na partijberaad van vier uur besloten deel te nemen aan een grote Spaanse democratische partij op christelijke grondslag.

Vertegenwoordigers van elf politieke organisaties die de gematigde oppositie vormen, kwamen dinsdag in Madrid bijeen om te bestuderen of men als één gemeenschappelijk front de verkiezingen zou kunnen ingaan.

Alvarez Miranda verklaarde na de vergadering van woensdagavond dat het partijbestuur drie alternatieven had bestudeerd, maar dat de „verkiezingsalliantie van sociaal-democraten, christen-democraten en liberalen de meest realistische oplossing lijkt te bieden".

Alvarez noemde het „zeer dringend" dat een democratisch midden tot stand komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Carrillo werkte mee aan massamoorden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken