Bekijk het origineel

Andreotti vraagt Bonn om economische steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Andreotti vraagt Bonn om economische steun

Schmidt onder indruk van inzicht

2 minuten leestijd

BONN — Premier Giulio Andreotti van Italië'is maandag in Bonn aangekomen voor besprekingen met de Westduitse regering over steun van de Bondsrepubliek in Italics strijd tegen de economische crisis.

Direct na zijn aankomst is Andreotti besprekingen begonnen met kanselier Helmut Schmidt in diens nieuwe kanselarij in Bonn. Andreotti had de reis van Rome naar Bonn per trein gemaakt. Hij is het eerste staatshoofd dat in de nieuwe kanselarij wordt ontvangen.

De Italiaanse premier werd vergezeld van de directeur-generaal economische zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Mario Mondello en de directeur-generaal van Financiën, Palumbo.

IMF

Uit Rome is vernomen dat Andreotti Schmidt zal vragen om steun voor de koers van de lire op de wisselmarkten. Ook zou West-Duitsland het Italiaanse verzoek om een lening ad 530 miljoen dollar van het Internationaal Monetair Fonds moeten onderschrijven. Zulk een IMF-lening zou niet alleen de Italiaanse betalingsbaiansmoeilijkheden verlichten, maar ook aantonen dat het IMF vertrouwen koestert in de mogelijkheden tot herstel van de Italiaanse economie.

Volgens Westduitse zegslieden kan Italië niet rekenen'opeen nieuwe bilaterale lening van de Bondsrepubliek zoals die van 1974, toen de Westduitse centrale bank Italië twee miljard dollar leende. Bonn zou nu niet verder willen gaan dan deelname aan een multilaterale lening.

Andreotti blijft tot woensdagmorgen in Bonn.

Onder de indruk

Na afloop van de eerste ronde van de besprekingen tussen Andreotti en Schmidt, die twee en een halfuur duurde, is een verklaring uitgegeven waarin werd gezegd dat Schmidt zeer onder de indruk was gekomen van de gedetailleerde uitleg die Andreotti hem had gegeven inzake de maatregelen die de Italiaanse regering heeft getroffen ter bevordering van het herstel van de economie. De besprekingen, zo werd nog gezegd, vonden plaats in een zeer persoonlijke en vriendelijke sfeer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Andreotti vraagt Bonn om economische steun

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken