Bekijk het origineel

Fransen pleiten voor toepassen doodstraf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fransen pleiten voor toepassen doodstraf

Na afschuwwekkende moord

2 minuten leestijd

PARIJS — Voor een rechtbank in de in het oosten van Frankrijk gelegen stad Troyes is dinsdag onder grote belangstelling het proces begonnen tegen de 23-jarige Patric Henry, die bekend heeft vorig jaar een jongen van acht jaar te hebben ontvoerd en gedood.

De in koelen bloede gepleegde daad en de cynische houding van de beklaagde hebben de publieke opinie in Frankrijk opgezweept en de roep om uitvoe-, ring van de doodstraf klinkt steeds luider. Daarbij hebben zich drie ministers aangesloten en de moeder van het slachtoffertje, die zegt: „Hij is een monster. Hij dient met de guillotine te worden gestraft".

Zou de rechtbank hem schuldig verklaren dan kan de jeugdige vertegenwoordiger ter dood veroordeeld worden en ligt zijn lot in handen van president Valery Giscard d'Estaing, een tegenstander van de doodstraf. Deze wil de kwestie in haar algemeen door het parlement laten beoordelen. Opniniepeilingen hebben aangetoond dat de meeste Fransen voor handhaving van deze straf zijn. Ondanks zijn persoonlijke opvatting over de doodstraf zond de president vorig jaar juni de kindermoordenaar Christian Ranucci naar de guillotine, door diens verzoek om gratie af te wijzen. «

Patrick Henry ontvoerde op 31 januari vorig jaar in Troyes de kleine Philippe Bertrand toen deze van school kwam. Hij wrurgde de jongen met zijn sjaal en verborg het lijkje onder zijn bed in een pensionkamer. Hoewel het . kind al dood was probeerde hij van de ouders een miljoen franc losgeld te krijgen met de belofte dat hij de jongen dan vrij zou laten. Het misdrijf wekte temeer de afschuw, omdat Henry met de ouders van Philippe bekend was en het kind argeloos met hem was meegegaan.

De 25 jarige Hongaar Imre Miskei is dinsdag door een rechtbank in Boedapest ter dood veroordeeld wegens moord op een achtjarig meisje. De doodstraf wordt in Hongarije zelden voltrokken. Zij kan worden gegeven wegens moord en verraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Fransen pleiten voor toepassen doodstraf

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken