Bekijk het origineel

„Finland wordt voor Rusland springplank''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Finland wordt voor Rusland springplank''

Nieuw-China \marschuwt weer:

2 minuten leestijd

TOKIO — Het officiële Chinese persbureau Nieuw China heeft donderdag gezegd dat de Sovjet-Unie probeert van Finland een springplank te maken om van daaruit op noord- of west-Europa een aanval te kunnen doen.

Premier Alexei Kosygin van de Sovjet-Unie zal van 21 tot 25 maart op uitnodiging van president Urho Kekkonen een vriendschapsbezoek aan Finland brengen, zo heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Helsinki donderdag bekendgemaakt.

Volgens onofficiële berichten zal de Sovjet-premier de ingebruikstelling van een kerncentrale te Loviisa bijwonen.

Nieuw China zei dat in de Finse ' nieuwsbladen stond te lezen dat „zo'n model" van ,,een goede relatie tussen buien" in feite een model is ter uitvoering van een tiranniek beleid door een imperialistische supermacht jegens een klein buurland'

Het Chinese persbureau heeft ook gezegd dat de Sovjet Unie militaire en politieke druk uitoefent op Finland om de positie van de Sovjetunie in Europa sterker te maken wat een voordeel zou kunnen betekenen in de rivaliteit tussen dat land en de Verenigde Staten,

Volgens Nieuw China heeft de Sovjet Unie in Finland een storm ontketend dqor de suggestie te doen dat Finland en de Sovjet Unie hiin nationale feestdag dit jaar gezamenlijk vieren.

Een parlementslid heeft verklaard dat Finland in dat geval een satellietstaat van de Sovjet Unie zou lijken, aldus Nieuw China'.

Militaire steun

Ook is veel opzien gebaard door een boek dat in Moskou gepubliceerd is waarin staat dat het verdrag over wederzijdse bijstand dat in 1948 tussen de twee landen gesloten is mede inhoudt dat de Sovjet Unie Finland automatisch militaire steun zal verlenen als „zich een verandering voordoet in de politieke en militaire situatie" in Noord-Europa.

Nieuw China voegde daaraan toe: „de kleine en zwakke landen mogen niet getiranniseerd worden. Voorbereidingen voor de viering van de 60ste onafhankelijkheidsdag van Finland worden nu al gemaakt. De nationale eenheid wordt extra belast teneinde de onafhankelijkheid van het land veilig te stellen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 februari 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

„Finland wordt voor Rusland springplank''

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 februari 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken