Bekijk het origineel

Kerkbalans brengt tien procent meer op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerkbalans brengt tien procent meer op

Voorlopige raming Herv. Kerk

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Zoals het er nu uitziet gaat de interkerkelijk bevorderde plaatselijlce geldwervingsactie ,,Kerkbalans'' van dit jaar tien procent meer opbrengen dan in 1976. Dit is een zeer voorlopige raming betreffende de Hervormde Kerk. Ook bij de Gereformeerde Kerken valt een landelijk gemiddelde meeropbrengst in dezelfde orde van grootte te signaleren.

Ds. W. H. den Ouden te Rotterdam, de secretaris van de hervormde synodale commissie geldwerving, en sinds het interkerkelijk worden van de aanvankelijk hervormde actie de voorzitter van de gemeenschappelijke commissie voor ,,Kerkbalans" van nu zeven kerken, tekent bij deze eerste landelijke indrukken aan: ,,Gezien de conjunctuur mogen wij hier dankbaar voor zijn. Wij blijven de inflatie voor. Uit de aard der zaak berusten deze cijfers op een voorlopige raming".

Een initiatief in hervormde kring leidde tot het plaatselijk financieel appèl „Trouw moet blijken" in 1972. De goede landelijke stimulering en het gunstige resultaat was aanleiding tot een interkerkelijk bevorderde actie ,,Kerkappèl 1973" gelijktijdig in zes kerken. Sinds 1974 wordt de actie door zeven kerken onder de aanduiding „Kerkbalans" met een jaarlijks wisselend motto gevoerd. Mede doordat steeds meer plaatselijke gemeenten, kerken en parochies mee gingen doen, daarbij het landelijk werkmateriaal gebruikend, steeg de opbrengst ieder jaar nog. Onder meer afhankelijk van de aanpak ter plekke lopen de uiteindelijke resultaten plaatselijk zeer uiteen.

Autonoom

Gezien de verregaande plaatselijke autonomie, die feitelijk bestaat bij alle zeven deelnemende kerken, ook de rooms-katholieke, is het in de praktijk moeilijk de definitieve cijfers te achterhalen. Hervormde gegevens van allerlei aard, die veelal landelijk werden ingezameld, komen nu in toenemende mate binnen via de tien provinciale bureaus, die het voordeel hebben dichter bij de plaatselijke gemeente te zitten. Een van de resultaten: per 19 januari j.l. kwam een overzicht gereed betreffende de inkomsten van de kerkvoogdijen aan levend geld in 1975. Daaruit blijkt een toename in 1974 ten opzichte van 1973 van 13 % en een meeropbrengst van 12 % in 1975.

Rekenend met 1.000.000 „meelevenden/financieel bijdragenden" in de Hervormde Kerk wordt melding gemaakt van een opbrengst per „ziel", per meelevende reële bijdrager van ƒ 127,39 in 1974 en ƒ 142,76 in 1975. In totaal kwam bij de Hervormde kerkvoogdijen in 1974 voor de plaatselijke gemeenten aan „levend geld" ruim 127.390.000 binnen en in 1975 ruim ƒ 142.760.000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kerkbalans brengt tien procent meer op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken