Bekijk het origineel

Pretoria wil grote rol in Rhodesië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pretoria wil grote rol in Rhodesië

Garantie voor oprechtheid Smith

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Zuid-Afrika heeft zich bereid verklaard een rechtstreekse rol te spelen in de volgende ronde van de onderhandelingen die tot een zwart meerderheidsbewind in Rhodesië moeten leiden. Dit is woensdag in diplomatïeke kringen in Washington vernomen.

De rol van Zuid-Afrika zou zijn dat verschillende zwarte nationalistische dit land „garandeert dat premier lan Smith van het blanke minderheidsbewind oprecht is als hij zegt te streven naar een overgang naar een zwarte meerderheidsregering binnen twee jaar".

Dit is een nieuw element in de besprekingen waarbij Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Engeland betrokken zijn. De Zuidafrikaanse garantie zou er in bestaan dat er ecohomische en politieke druk op Rhodesië zal worden uitgeoefend, als dat land de ontwikkeling naar een zwart meerderheidsbewind zou belemmeren. Een ander nieuw element is een plan om te komen tot een enkele woordvoerder voor de

Owen officieel uitgenodigd in Salisbury
OWEN organisaties in Rhodesië. Van Zuidafrikaanse zijde is voorgesteld daarvoor een referendum uit te schrijven.

Het is vrijwel zeker dat dit plan op tegenstand zal stuiten van de militante bevrijdingsgroepen die het regime van Smith gewapenderhand bestrijden en die in Rhodesië zelf over weinig politieke aanhang beschikken.

Het plan zal verder worden uitgewerkt wanneer de Britse minister van buitenlandse zaken, David Owen, binnen drie weken naar zuidelijk Afrika reist en de Zuidafrikaanse ambassa-, deur in Washington, R. F. Botha, binnen twee weken de leiding op zich neemt van het ministerie van buitenlandse zaken van zijn land.

Vijf punten

Volgens genoemde diplomatieke kringen in de Amerikaanse hoofdstad houdt het plan de volgende punten in:

1) De Raad van state in de overgangsperiode, zoals deze door de vorige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Henry Kissinger, was voorgesteld, komt te vervallen. Ér zal slechts een regering zijn waarin de macht tussen blank en zwart zal zijn verdeeld volgens een nog via onderhandelingen vast te stellen regeling.

2) Aan de overgangsregering zullen de Britten deelnemen.

3) Er zal in Rhodesië een referendum worden gehouden om vast te stellen wie namens de zwarte meerderheid mag spreken.

4) Zodra de onderhandelingen zijn begonnen, zijn de blanke Rhodesiërs^ verplicht de macht aan de zwarte meerderheid over te dragen. Het overgangsproces zal als het eenmaal begonnen is, niet meer kunnen worden gestopt.

5) De Verenigde Staten en andere landen zullen geld bijdragen voor een „ontwikkelingsfonds" waaruit de blanken zullen worden schadeloos gesteld voor hun eigendommen die zij aan de zwarte Rhodesiërs zullen overdragen. De Amerikaanse regering diende woensdag bij een congres een voorstel in om 100 miljoen dollar voor dit doel beschikbaar te stellen. Wanneer de onderhandelingen gunstig verlopen zal dit bedrag waarschijnlijk aanzienlijk worden verhoogd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Pretoria wil grote rol in Rhodesië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken