Bekijk het origineel

Inflatie in OESOlanden neemt toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inflatie in OESOlanden neemt toe

IJSLAND SPANT DE KROON MET 34,5 POT

2 minuten leestijd

PARIJS — In de 24 industrielanden die bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn aangesloten zijn de prijzen in februari gemiddeld met 1 procent gestegen. Dat is net zoveel als in Zwitserland in de twaalf maanden tot eind februari. In januari steeg het gemiddelde prijspeil in de OESO met 0,9 procent.

Uit voorlopige cijfers die de organisatie heeft gepubliceerd blijkt dat de inflatie in februari in een flink aantal landen net zo groot was of zelfs groter dan in Zwitserland in één jaar.

Dat gold voor de Verenigde Staten en Engeland (elk met 1 procent) en voor Finland (1,2 procent), IJsland (1,9), Ierland (1,3), Zweden (1,3) en Turkije (1,6 procent).

Ook in Italië zijn de prijzen in februari vermoedelijk belangrijk meer dan 1 procent gestegen maar het officiële cijfer is nog niet bekend. Oostenrijk, Portugal, Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland hebben nog geen cijfers over februari verstrekt.

Er was in februari maar één land waar de prijzen daalden, namelijk in Griekenland, en wel met 0,6 procent. In Denemarken steeg noch daalde het prijsindexcijfer. Landen die hun inflatie onder de 1 procent wisten te houden waren Japan (0,5 procent), Frankrijk (0,7), West-Duitsland (0,6), België (0,8), Luxemburg 0,7), Nederland (0,8), Noorwegen (0,7) en Zwitserland 0,1 procent).

Met de geldontwaarding in de twaalf maanden tot eind februari betreft spant IJsland de kroon met 34,5 procent. Een goede tweede is Italië met (voorlopig) 22 procent. Tussen 16 en 20 procent daalde het geld in waarde in Engeland, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland en 'Turkije.

Net onder de 10 procent bleven Ja'pan, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. Rond de 8 procent zaten België en Luxemburg, rond de 7 procent Canada, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Nederland (7,3) en onder de vijf procent behalve Zwitserland alleen nog WestDuitsland (0,4 procent).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Inflatie in OESOlanden neemt toe

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken