Bekijk het origineel

Flinke boetes voor Urkers vissers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Flinke boetes voor Urkers vissers

2 minuten leestijd

ZWOLLE — Vrijdagmiddag heeft de economische politierechter in Zwolle 21 Urker vissers veroordeeld tot betaling van geldboetes variërend van 25 tot 500 gulden. Zes vissers kregen een voorwaardelijke straf met een proeftijd van twee jaar, omdat zij inmiddels zijn gesaneerd. De rechter veroordeelde vijwel alle overtreders van de maatregelen ter beperking van de vangst van schol en tong conform de eis van de officier.

b.v. Ir. Wilton (63 jaar) wenste na 35 jeer dienstverbend zijn teak neer te leggen met het oog op diverse veranderingen, die in de nabije toekomst binnen het bedrijf zullen pleetsvinden. lijkheden waarin Urker vissers en overigens de gehele Nederlandse vloot terecht zijn gekomen, toen bleek dat de quoteringsmaatregel de inkomens met minsten 40 procent terugbracht.

De vissers protesteerden door op grote schaal het verbod te overtreden. De officier vroeg echter ook begrip voor de maatregel van De minister van Landbouw en Visserij, omdat de hoeveelheid tong en schol onrustbarend achteruit is gegaan. Omdat de afdoening van deze zaak ernstig is vertraagd vond hij echter wel grond aanwezig om een macimum van 1000 gulden, dat door de meeste officieren van justitie maximum Nederland in soortgelijke zaken is aangehouden, te verlagen tot 500 gulden.

De zaak is al eerder voor geweest in Zwolle, maar toen werd besloten de verordening voor te leggen aan het Europese hof van justitie in Luxemburg, omdat de advocaten de rechtskracht van de Nederlandse verordening aanvochten in verband met EEG-bepalingen. Het hof oordeelde echter dat de verordening wel rechtsgeldig is en zo werd de zaak opnieuw terugverwezen naar de Nederlandse rechtbank.

De economische politierechter in Zwolle was van mening dat er een flink stuk tragiek in deze zaak meespeelt, omdat hij grote bewondering heeft voor de ondernemingslust van de Urker vissers, bewondering door de regeringsmaatregel behoorlijk is getemperd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Flinke boetes voor Urkers vissers

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken