Bekijk het origineel

Bescherming walvissen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bescherming walvissen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De regering vindt dat Nederland opnieuw moet toetreden tot het verdrag tot règelin van de walvisvangst. Niet om de walvisvangst weer ter hand te nemen, wel om de walvis te helpen beschermen. Een verzoek tot goedkeuring van het verdrag is daarom door ministr mr. M. van der Stoel van Buitenlandse zaken tot de Tweede kamer gericht.

Al sinds 1965 doet Nederland niet meer mee „ai de walvisvangst en sind-s 1970 is het geen partij meer bij het verdrag. De commerciële redenen daartoe zijn vervallen, maar nu, vindt de regering, zijn er natuurwetenschappelijke redenen om er opnieuw bij te gaan. De bij het verdrag ingestelde Internationale walviscommissie besteedt namelijk meer en meer aandacht an het tot stand brengen van regeHngen ter beperking van de walvisvangst uit een oogpunt van natuurbescherming.

Naarmate zich in die commissie meer nietwalvisvarende landen bij de wel-walvisvarende zullen voegen, zo verwachten de verantwoordelijke Nederlandse bewindslieden, zal er bij het vaststellen van vangstquota meer op natuurbeschermingsaspecten en minder op economisch motieven worden gelet.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zitten er als niet-walvisvaarders in. Tot de verantwoordelijke Nederlandse bewindslieden, die een en ander in een nota van toelichting uitleggen, behoort behalve minister Van der Stoel ook minister mr. A. van der Stee van Landbouw en visserij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bescherming walvissen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken