Bekijk het origineel

Treinreizigers met de dood bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Treinreizigers met de dood bedreigd

Regeringsverklaring over gijzelingen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — „Wij hebben slechts twee dingen voor ogen: of het vertrekken naar het buitenland of de dood'*. Dat was de boodschap die de twee bemiddelaars, mevr. Soumokil en dr. Tan, na hun tweede en laatste bezoek aan de trein voor de regering meekregen van de Zuidmolukse treinkapers.

Dit zei demissionair minister-president Den Uyl gisteren in de Tweede kamer tijdens een korte regeringsverklaring over het verloop van het beleid rond de gijzelingen.

Hij voegde aan deze harde woorden van de kapers toe dat in dezelfde boodschap ook alle treinreizigers met de dood werden bedreigd. De dag daarop, vrijdag, lieten de kapers het beleidscentrum in Assen weten dat er geen enkele communicatie méér mogelijk zou zijn indien de regering hun eisen niet volledig zou inwilligen.

Van deze eisen stond toen nog overeind een vrije aftocht met het vliegtuig in gezelschap van de Zuidmolukse gedetineerden die gevangen zitten in verband met de vorige treinkaping en de bezetting van het Indonesische consulaat in Amsterdam. 

Ze waren toen reeds afgestapt van hun eis dat ook de gijzelaars mee moesten in het vliegtuig. Minister-president Den Uyl verklaarde gisteren dat de regering, na het vrijlaten van de kinderen uit de school, een vrije aftocht van de Zuidmolukkers had willen bewerkstelligen. Hieraan stond echter van regeringswege een eis tegenover: het land van bestemming zou van te voren moeten worden genoemd.

Dat was een beslissende voorwaarde. ,,Immers, zou dat niet gebeuren, dan zou een vrije aftocht van de kapers er in feite op neer komen dat de vliegtuigbemanning tot gegijzelde werd gemaakt", aldus Den Uyl. En dat mag een regering", zo vervolgde hij", hoe hoog de prijs ook is, nooit doen".

Een mogelijk land van bestemming hebben de Zuidmolukse kapers nooit genoemd en daarom kwam deze, bijna enige mogelijkheid, te vervallen. De regering achtte deze trouwens ook meer uitgesloten, naarmate de overvallers hun dreigementen en eisen gingen verharden. De overval kan ook voor de kapers niet onverwacht zijn gekomen omdat de regering, in een zevental gesprekken tussen 23 mei en 6 juni, door leden van het crisiscentrum aan de Zuidmolukkers duidelijk had gemaakt niet te kunnen en mogen toegeven. Minister Van Agt heeft dat tegenover de Zuidmolukse contactpersonen persoonlijk vorige week dinsdag nog eens gedaan.

Uiteindelijk heeft de regering, in nauw overleg met het beleidscentrum in Assen, de conclusie moeten trekken dat na bijna drie weken elk uitzicht op overreding van de kapers, zo deze ooit al aanwezig zou zijn geweest, was weggevallen. ,,Zij was zich", aldus premier Den Uyl, ,,bewust dat langer voortduren van de gijzeling ernstige en ook thans niet te overziene schade zou kunnen aanrichten aan de gegijzelden. Bovendien zou toegeven een vrijbrief voor herhaling beteken, een verantwoordeijkheid die de regering niet mocht en niet wilde nemen".

Nadere uiteenzetting

Den Uyl zei zich bewust te zijn dat met zijn verklaring nog tal van vraagstukken zijn blijven liggen zoals bijvoorbeeld wat gedaan is om na Wijster gijzelingen te voorkomen, welke nu zullen worden genomen en hoe de regering de plaats van en de Zuidmolukse bevolking in ons land ziet na de fatale afloop. Herover zal de regering volgende week nadere inlichting verschaffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Treinreizigers met de dood bedreigd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken