Bekijk het origineel

Suarez behaalde bijna meerderheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Suarez behaalde bijna meerderheid

Geen coalitie met socialisten?

4 minuten leestijd

MADRID — De Spaanse regering, uitgaande van de uitslagen tot nu toe, heeft donderdag bekendgemaakt dat premier Adolfo Suarez Gonzalez en zijn partij van de Democratische Unie van het Centrum, de eerste vrije kamerverkiezingen sinds 41 jaar hebben gewonnen. De Spaanse Socialistische Partij (PSOE) is als sterke tweede geëindigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Don Rodolfo Martin Villa zei op een persconferentie dat de UDC van Suarez zou gaan strijken met ongeveer 170 van de 350 zetels in de Tweede Kamer en 106 van de 207 Senaatszetels waarover de deelnemende politieke partijen het lot mochten werpen.

Martin Villa zei dat zijn berekening was gebaseerd op 75 procent van de uitslagen, maar dat het eindresultaat hiervan niet veel meer zou afwijken. Het nieuwe Parlement herschrijft straks de grondwet en maakt van het veertigjarige persoonlijke bewind van generaal Francisco Franco een democratie.

Geen coalitie

Politieke waarnemers in Madrid verklaarden dat in het licht van de door de minister van Binnenlandse Zaken genoemde cijfers, premier Suarez Gonzalez naar alle waarschijnlijkheid een UDC-kabinet zou vormen en niet zou denken aan een coalitie met de Socialisten, aangezien hij zo dicht tij de absolute meerderheid is gekomen. Om aan voldoende overwicht van stemmen in het Parlement te komen voor het verzekeren van de goedkeuring van wetsvoorstellen, zijn er genoeg sympathisanten elders in de Kamer.

De overwinning van de Centralisten zal zeker het aanzien van premier Suarez bij de krijgsmacht vergroten en steun geven aan zijn theorie, dat de Spanjaarden overwegend mensen van de gulden middenweg zijn die weliswaar politieke vrijheid willen, maar niet de chaos die in 1936 leidde tot de burgeroorlog.

Toch zou het sterke vertoon van de Socialisten kunnen wijzen op een socialistische toekomst voor Spanje. Zij hebben er op gewezen dat zij Spanjes grootste partij zijn, wat ook uit de uitslag is gebleken. De UDC heeft dan wel meer stemmen gekregen, maar is een conglomeraat van Christen-Democraten, Liberalen en Sociaal-Democraten, kort voor de verkiezingen door Suarez bijeengebracht.

Hoewel daartoe niet wettelijk verplicht heeft premier Suarez gezegd dat hij cen kabinet zou vormen dat de samenstelling van het Parlement zal weerspiegelen.

Regio

De Socialisten en Communisten hebiben de UDC in Barcelona, de grootste industriële havenstad van Spanje, fors geklopt. Hieruit blijkt de ontstemming van de arbeiders over de economische politiek van Madrid, dat de inflatie niet in toom heeft weten te houden.

In het Noord-Spaanse Baskenland, zoals Catalonië, een broeinest van gewestelijk nationalisme, gingen de Socialisten nek-aan-nek met de Baskische Nationalistische Partij, een christendemocratische groepering die de separatistische aspiraties van de Bastósche guerrillabeweging ETA, niet steunt.

Reacties
Santiago Carrill" ^P wcretaris-generaal van de Spaanse Communistische Partij, heeft donderdag gezegd dat de „redelijkste gang van zaken" bij de vorming van een nieuw kabinet zou zijn, een coalitie die gaat van het Centrum tot aan zijn partij.

Als de coalitie beperkt zou blijven tot Centristen en Socialisten, zei Carrillo en als haar program aanvaardbaar zou zijn, zou de CP in het Parlement een ,,constructieve houding" innemen.

Carrillo noemde de wijze waarop de PSOE het gedaan heeft, „positief voor het democratische proces". Ten aanzien van zijn eigen partij toonde hij zich,,bitter gestemd".

„Veertig jaar franquistische_ laster aan ons adres zijn niet uitgewist. De uitslag beantwoordt niet aan onze echo onder het volk en niet aan de inzet van" on?e militanten tijdens de campagne", zei hij.

Een woordvoerder van de Franse Socialistische Partij van Francois Mitterrand zei over het succes van Gonzalez* partij dat het Spaanse volk „Spanje Europa heeft binnengevoerd". De woordvoerder zei: „De overgang naar de democratie zit op de goede weg".

Een andere linkse partij in Frankrijk, de beweging van Linkse Radicalen, verklaarde: „Na 40 jaar heeft het Spaanse volk Europa een goede les in democratie gegeven. Wij hopen dat koning Juan Carlos en zijn eerste-minister op vertegenwoordigers van democratische partijen een beroep zullen doen zich te verenigen in een regering van nationale eenheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juni 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Suarez behaalde bijna meerderheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juni 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken