Bekijk het origineel

Prijzen in afgelopen maand 0,2 % hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prijzen in afgelopen maand 0,2 % hoger

Ministerie: meegevallen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het leven is van midden mei op midden juni 0,2 procent duurder geworden. Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie voor werknemersgezinnen bedraagt voor midden juni 182,7 tegen 182,3 per midden mei, aldus het CBS.

Voigens de woordvoerder van het ministerie van Economische zaken is de prijssstijging meegevallen: het ministerie had een grotere stijging van het indexcijfer verwacht. De stijging van de koffieprijs had tot gevolg dat het prijsindexcijfer 0,1 procent steeg. Sedert medio december is het prijsindexcijfer 3,95 procent gestegen. Ook de geschoonde prijsindex is met 0,2 pct. gestegen.

Van de goederen en diensten, waarvoor het CBS regelmatig prijsgegevens verzamelt, gaf 43 procent een stijging te zien met een invloed op het totaalindexcijfer van plus 0,6 pet. De prijsstijgingen deden zich vooral voor bij koffie (invloed plus 0,1 procent) en verder onder meer bij vers fruit, thee, margarine, bloemen, meubelen en schoeisel.

Prijsdalingen registreerde het CBS voor 24 procent van de goederen en diensten met een invloed op het totaalindexcijfer van min 0,4 procent. Het betrof hier onder meer aardappelen, eieren en dames- en meisjeszo- merkleding. Voor de resterende 33 procent bleef de situatie ongewijzigd. Een vergelijking van recente voortschrijdende 12-maandsgemiddelden met die van een jaar daarvoor laat zien dat het tempo van de prijsstijgingen nog steeds een dalende tendens vertoont.

Grondstoffenprijzen
De Consumentenbond betreurt het, dat de wat hij noemt relatief gunstige prijsontwikkeling tijdens de voorgaande maanden in de junimaand niet geheel voortgezet is. Het ministerie van Economische zaken tekent hierbij aan, dat de prijsstijging in de vorige maanden groter was. De bond dringt erop aan dat de daling van de grondstoffenprijzen op de wereldmarkt, die de laatste tijd optreedt, ook zo spoedig mogelijk in de prijzen tot uitdrukking komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Prijzen in afgelopen maand 0,2 % hoger

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken