Bekijk het origineel

Walradarketen op proef in gebruik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Walradarketen op proef in gebruik

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — Op 1 augustus wordt bij wijze van proefde beperkte walradarketen Westerschelde in gebruik genomen. Deze beperkte walradarketen bestaat uit twee onbemande radartorens bij Saeftinge (ZeeuwsVlaanderen) en Waarde op Zuid-Beveland en een bemande post bij de Zandvlietsluis in Antwerpen.

Hij werd veertien maanden geleden al officieel in gebruik gesteld door de Nederlandse minister van Defensie, H. Vredeling, en de Belgische minister van Verkeer, J. Chabert.

Volgens de heer N. M. Bollen, directeur van het loodswezen district Scheldemond, heeft België door een communicatiestoornis in de personeelsvoorziening destijds vergeten personeel voor deze walradarketen aan te trekken. Inmiddels zijn er achttien van de dertig radarwaamemers in opleiding genomen. Deze achttien zullen 1 augustus als het goed zicht is, in samenspel met Belgische,en Nederlandse loodsen gaan oefenen met de begeleiding van schepen van en naar Antwerpen. De loodsen zullen in het bezit worden gesteld van protofoons, voor het geval de marifooninstaliatie aan boord van de schepen ontbreekt of defect is.

De aanleg van de beperkte walradarketen die ruim veertien maanden renteloos heeft gestaan, heeft destijds ƒ 18 miljoen gekost. Volgens de heer Bollen, lid van de Belgisch-Nederlandse permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart, verkeren de onderhandelingen voor de aanleg van het tweede deel van de radarketen Westerschelde in een vergevorderd stadium. Hij verwacht dat de Nederlandse en de Belgische regering de besprekingen hierover rond de jaarwisseling zullen afronden.

Met het tweede deel van de uitgebreide walradarketen met acht radartorens bij Vlissingen, Dishoek, Westkapelle. Hoofdplaat, Temeuzen, Baarland, Ossenisse en Zeebrugge in België, waarvan de bouwkosten ruim twee jaar geleden al op ƒ 65 miljoen werden geraamd, zou dan begin volgend jaar gestart kunnen worden. Het is de bedoeling deze uitgebreide walradarketen in vier en een half jaar te voltooien. België zal het grootste deel van de kosten betalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Walradarketen op proef in gebruik

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken