Bekijk het origineel

Duizendste nieroverzetting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duizendste nieroverzetting

1 minuut leestijd

^LEIDEN — In het Academisch Ziekenhuis in Leiden is de duizendste niertransplantatie verricht. De afdeling „Eurotransplant" heeft dit maandag meegedeeld.

Op 3 maart 1966 gebeurde dit, eveneens in het Leidse academisch ziekenhuis, voor het eerst in Nederland. Sindsdien worden er in zes Nederlandse centra transplantaties verricht. Volgens de stichting Eurotransplant kwam ruim 95 procent van de transplantaties tot stand met behulp van nieren van overleden donors. Bijna 70 procent van deze nieren functioneert nog na een jaar. Patiënten waarbij de transplantatie mislukt worden weer met de kunstnier behandeld in afwachting van een tweede transplantatiepoging.

De behoefte aan niertransplantaties is volgens Eurotransplant vele malen groter dan er nieren beschikbaar zijn. Bovendien is de capaciteit van de bestaande centra volgens Eurotransplant te klein. Wil men de behoefte dekken dan zouden jaarlijks 400 niertransplantaties verricht moeten worden, aldus de mededelingen van de stichting. kunnen na een besluit van de Europese ministerraad weer gaan vissen. Zo'n veertig schepen zijn naar het visgebied bij de Hebryden vertrokken, waar zij in totaal drieduizend ton haring mogen vangen. Ten westen van Ierland mogen de Nederlanders 8333 ton haring uit het water halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Duizendste nieroverzetting

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken