Bekijk het origineel

Ministerie ontkent NAVO-beslissing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ministerie ontkent NAVO-beslissing

Polen bezorgd over Nederlands defensie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een woordvoerder van het ministerie van Defensie, gevraagd naar het „NAVO-besluit" om de sterkte van de Nederlandse troepen in West-Duitsland te verdubbelen, verklaarde dat er geen besluit is genomen om een tweede Nederlandse brigade in de bondsrepubliek te stationeren. Mogelijk is door een persconferentie van de opperbevelhebber generaal Haig, over maatregelen die het defensief vermogen van het bondgenootschap kunnen verterken en commentaren hierop in de Westduitse pers, verwarring ontstaan.

Minister Stemerdink erkent dat de wijze waarop de geallieerde troepen in West-Duitsland zijn gelegerd, niet optimaal is en heeft zich bereid verklaard na te gaan hoe de situatie kan worden verbeterd. Dit behoeft niet noodzakelijkerwijs te gebeuren door het stationeren van een tweede brigade in de Noordduitse laagvlakte, maar zou ook mogelijk zijn door het opslaan van militair materieel, het verbeteren van het transport enz.


Zelfs indien een tweede brigade in de Bondsrepubliek zou worden gelegerd, zou grofweg eenderde van de Nederlandse troepen (twee van de in totaal zes brigades), en niet 40 procent in het buitenland zijn gestationeerd, aldus de woordvoerder.


Deze verklaring van defensie volgt op een artikel in het Poolse legerblad „Zolnierz Wolnosci", waarin wordt betoogd, dat zware druk op Nederland zou worden uitgeoefend om zijn strijdkrachten in nog grotere mate in de Bondsrepubliek te integreren.


Nederland lange tijd het ,,enfant terrible" van de NAVO, niet bereid om te veel guldens te spenderen aan de bewapeningsuitgaven van het bondgenootschap, heeft in de Verenigde Staten, de Bondsrepubliek en andere NAVO-landen ernstige bezorgdheid gewekt", aldus „Zolnierz Wolnosci".


Verdubbeling?


Het blad maakt melding van „een onlangs genomen NAVO-besluit" om de Nederlandse troepensterkte in de Bondsrepubliek te verdubbelen, „hetgeen betekent dat ca. veertig procent van de Nederlandse landstrijdkrachten in het buitenland zal zijn gelegerd".


„De Nederlanders maken zich terecht zorgen", aldus het Poolse blad, ,,Dat de lege kazernes in hun land kunnen worden gevuld met Westduitse soldaten. Dit zou leiden tot een verdere versterking van de Westduitse invloed op de Nederlandse strijdkrachten, een invloed die nu reeds aanzienlijk is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ministerie ontkent NAVO-beslissing

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken