Bekijk het origineel

Geluidsoverlast disco-avonden in Geldermalsen nog onverminderd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geluidsoverlast disco-avonden in Geldermalsen nog onverminderd

3 minuten leestijd

I Van onze correspondent I GELDERMALSEN — De geluidsoverlast vanuit het AMC-gebouw, veroorzaakt door de disco-avonden, vermindert ook na klachten van gemeenteraadsleden en de maatregelen van de beheerscommissie niet. De exploitanten blijken zich niets van de gestelde eisen aan te trekken. Aan de hand hiervan schreven de omwonenden een brief aan GS van Gelderland. Diüttit c( lege heeft op zijn beurt de afdeling Milieuhygiëne van de Provinciale Waterstaat opdracht gegeven een onderzoek in te stellen.

De geluidstechnici van deze dienst zijn in de omgeving van het gebouw geweest, tijdens een onlangs gehouden disco-avond. Er zijn verschillende metingen verricht. Men heeft geconstateerd dat de norm van 45 decibel met ngeveer 30 decibel werd overschreden. Overdag is een norm van 50 decibel aanvaardbaar, maar 's avonds moet dit zakken tot 45 decibel. Deze normen worden gehanteerd in afwachting van de wet op de geluidshinder.

De afdeling Milieuhygiëne heeft in haar bevindingen aan GS medegedeeld, dat er duidelijk sprake is van geluidsoverlast. De ambtenaren dringen derhalve ook aan op het nemen van maatregelen. Men wijst erop dat de disco-avonden onder een hinderwet vergunning'moeten vallen.

Stranden

Maar naast sombere geluiden heeft het bestuur met trots meegedeeld, dat zowel aan het Veluwerandmeer (bij Putten, Ermelo en Elburg) als aan de randen van het Veluwemassief bij Heerde en in de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen al enige jalen kilometers lange stranden liggen voor tienduizenden recreanten.

De namen Nulde en Horst, Heerderslrand, Bussloo, Rhederlaag en de jachthavens van Harderwijk en Putt derlands-hervorind en lid van de Partij van de Arbeid. Hij is ruim vier jaar burgemeester geweest in Hindeloopen. Iniel 8(X) ligplaatsen) zijn bekend geworden onder de toeristen.

Het net van recreatieobjecten rondom de Veluwetihede «iet dé'bedoeling het kwetsbare veluwemassief van een buffer te Voofzien tegen massale infiltraties) wordt steeds dichter, naarmate ook andere recreatieve voorzieningen verder worden uitgewerkt zoals Kievitsveld. Ede-west, Zeumeren, Nieuw Hulckensteijn en Hoge Bijssel. Op grond van de doelstelling om derecreatieve mogelijkheden van de Veluwe te ontwikkelen met bescherming van de landschappelijke belangen wordt hel accent van de activiteiten geleidelijk aan verlegd van de aanleg van de genoemde ,,afleidingsprojecten" naar verbetering aanpassing van hef recreatief gebruik.

Kamperen

Op de Veluwe is de afgelopen jaren van de 120 kampeerbedrijven reeds een kwart met 55.000 slaapplaatsen aangesloten op de riolering. Deze aanDe recreatiegemeenschap Veluwe zou graag een einde willen maken aan de koppelverkoop^ sta-fxirayan, én een plaats op het kampeerterrein. sluiting kostte 8,5 miljoen gulden. . Bij dit alles wijst het bestuur er op, dat het aandeel van de Veluwe in de binnenlandse zomervakanties van de Nederlander 12 procent is en dat het weekendtoerisme eenzelfde percentage omvat. Het Veluwe-aandeel in de totale Nederlandse kampeeraccommodatie is ongeveer 25 procent.

De recreatiegemeenschap wil verder actief zijn op het gebied van de kampeerterreinen, die nog lang niet allemaal zijn ingericht zoals de gemeenschap dat zou willen. Onder meer zou men graag een einde willen maken aan de koppelverkoop: sta-caravan en een plaats op het kampeerterrein en aan de niet sluitende contracten, waardoor zonder meer een staanplaats aan een meer biedende kan worden verkocht.

De wethouder voor recreatie van Ermelo sprak van woekerpraktijken, toen hij verhaalde van zomerhuisjes, die voor 500 gulden in de maand voor vaste bewoning worden verhuurd, een toestand die is ontstaan, toen in deze gemeente niet meer mocht worden gebouwd en een tekort aan woningen is ontstaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geluidsoverlast disco-avonden in Geldermalsen nog onverminderd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken