Bekijk het origineel

Ford: ik ben in China terughoudend geweest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ford: ik ben in China terughoudend geweest

Teng verwijt Amerikaanse minister Vance woordbreuk

3 minuten leestijd

PEKING — De Chinese vice-premier Teng Tsjiao-ping lieeft dinsdag gezegd dat er tijdens liet bezoeli van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance vorige maand een verslechtering is opgetreden in de pogingen om de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de volksrepubliek t« normaliseren.

Vance zou volgens Teng in zijn besprekingen zijn teruggekomen op voorstellen van de vorige Amerikaanse regering, die door de toenmalige president Gerald Ford en diens minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger tijdens hun bezoeken aan de volksrepubliek naar voren waren gebracht. De gemelde vooruitgang in de onderlinge betrekkiiigen als gevolg van het bezoek van Vance bestaat niet, aldus Teng.

De vice-ptemier verklaarde in zijn eerste vraaggesprek sinds zijn ambtsaanvaarding in juli, dat Ford in december 1975 had beloofd dat hij, mits hij zou worden herkozen, de diplomatieke betrekkingen met Taiwan zou verbreken en deze met de volksrepubliek zou aangaan. Deze o|^ossingen is destijds ook door Japan gekozen, dat daardoor, de intensieve handel met Nationalistisch China kon voortzetten. Vance ging volgens Teng in zijn recente besprekingen niet verder dan een verbindingskantoor in Taiwan en een volledige diplomatieke vertegenwoordiging in Peking voor te stellen.

t,Geen verplichting**

De Amerikaanse oud-president Gerald Ford heeft woensdag nadrukkelijk gesteld dat hij bij zijn bezoek aan Peking, in december 1975, „geen verplichting" Is aangegaan de diplomatieke tüetrekkingen met Taiwan te verbreken om formele relaties met de Chinese Volksrepubliek te hervatten. Maar Ford erkende dat hij de toenmalige (en sinds kort teruggekeerde) vice-premier Teng Tsjlao-plng vertelde dat de Verenigde Staten, „de mogelijkheid" zouden overwegen dat een mogelijke stap naar verbetering van de betrekkingen zou kunnen liggen in wat hij noemde de Japanse oplossing.

Voorwaarden

Hoewel de Chinese regering Taiwan als een binnenlandse aangelegenheid beschouwt zou zij de bijzondere omstandigheden van het eiland bij het oplossen van het probleem in overweging willen nemen, aldus Teng. Volgens Teng hadden de Verenigde TENG TSJIAO PING ...niet eerlijk... Staten toegezegd tegemoet te komen aan de drie voorwaarden die de volksrepubliek aan het aanknopen van diplomatieke betrekkingen had gesteld: • Verbreking van de diplomatieke banden met Taiwan. • Verbreking van het defensie-verdrag tussen de VS en Taiwan. • Terugtrekking van de 12.000 man sterke Amerikaanse troepenmacht op het eiland.

Vance zou een voorstel hebben gedaan waarin op deze beloften werd teruggekomen, aldus Teng.

Kissinger zou tijdens zijn besprekingen in Peking over Taiwan zijn uitgegaan van het concept dat de VS noodOUD-PRESIDENt FORD ... .geen verplichtingen... zakelijke stappen moesten ondernemen om een normalisering van de betrekkingen moeilijk te maken. Vance zei in de Chinese hoofdstad echter dat beide partijen pogingen daartoe in het werk moesten stellen.

Teng benadrukte dat de gesprekken met Vance hartelijk en nuttig waren geweest, maar er was volgens hem geen sprake van vooruitgang. Hij zei dat de VS verantwoordelijk zijn voor de gewekte indruk dat Peking te bewegen zou zijn tot de belofte dat Taiwan na de Amerikaanse militaire terugtrekking niet zal worden aangevallen. Een dergelijke bereidheid is aan Chinese kant niet te bespeuren, aldus Teng. HENRY KISSINGER ...alles proberen...

Het Chinese volk heeft geduld, had hij tot Vance gezegd, maar dit eduM kan opraken. Hij ontkende at Pddng een ultimatum heeft gesteld.

Gevraagd naar wat er zou gebeuren als de bevolking van Taiwan zich tegen een machtsovername door de communisten zou verzetten, antwoordde Teng dat er een conflict zou ontstaan. Maar gezien de bijzondere omstandigheden van het eiland achtte hij een vreedzame regeling niet uitgesloten, mits, de VS 'zich er niet mee bemoeien, aldus Teng. Hij ging niet dieper op deze punten in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ford: ik ben in China terughoudend geweest

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken