Bekijk het origineel

Nieuwe jachtregeling voor de Broekpolder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe jachtregeling voor de Broekpolder

Afgeschoten wild inleveren

2 minuten leestijd

Van onze correspondent) /LAARDINGEN — In de Vlaardingsc Broekpolder, welke is opgesloten met giftig Rotterdams havenslib, is een nieuwe jachtregeling van kracht. Deze regeling omvat de bepaling dat er door vergunninghouders \?el gejaagd mag worden, maar dat het bemachtigde wild niet mag worden geconsumeerd. ; Vorig jaar kwam de Broekpolder in c^spraak, omdat onderzoek had uitge^^ezen dat het eten van landbouwprodukten uit de Broekpolder schadelijke gevolgen kan hebben. Dit vindt zijn oorzaak in het giftig Rotterdams havenslib waarmee de Broekpolder is volgespoten. Tevens gaf dit de genjeente Vlaardingen aanleiding om'de enige landbouwer van de Broekpolder de heer H. J. van Woerden geen pachtverlenging te verlenen. Het hieruit voortgevloeid verschil tussen de gemeente Vlaardingen en de landbouwer wordt thans behandeld door de Schiedamse Pachtkamer. Pas eind oktober zal zij een uitspraak doen.

Naar aanleiding van het onderzoek naar het gehalte van vergiftigde metalen van in het wild levende dieren in de Broekpolder ziet de gemeente Vlaardingen zich nu genoodzaakt de jachtregeling te wijzigen. Het in februari gehouden onderzpek door het Centraal Diergeneeskundig Instituut heeft uitgewezen dat het cadmium(giftig metaal) gehalte in de organen van in deze polder geschoten wild dermate hoog is, dat het uit het oogpunt van volksgezondheid onverantwoord is om deze dieren te consumeren. De jacht, uit oogpunt van wildbeheer en ter voorkoming van wildschade blijft niettemin strikt noodzakelijk.

Uit gesprekken tussen de gemeente Vlaardingen en de jagers, die sinds jaar en dag in de Broekpolder de jacht uitoefenen, bleek dat zij deze jacht ook willen uitoefenen zelfs indien het bemachtigde wild zou moeten worden ingeleverd om te worden vernietigd. De gemeente Vlaardingen heeft danook besloten om op deze wijze de wildstand in de Broekpolder binnen aanvaardbare grenzen te houden. Het bemachtigde wild moet nu onmiddellijk na de jacht worden ingeleverd bij Gemeentelijke Reinigings- en Ontsmettingsdienst aan de Hoflaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nieuwe jachtregeling voor de Broekpolder

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken