Bekijk het origineel

Advocaten niet langer monopoliehouders van rechtshulp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Advocaten niet langer monopoliehouders van rechtshulp

De Gaay Fortman:

2 minuten leestijd

AMSTERDAM Koningin Juliana heeft vrijdagmorgen in Krasnapolsky te Amsterdam de feestelijke jaarvergadering bijgewoond van de r^ederlandse orde van advocaten, die 1 oktober 25 jaar bestaat.

De deken van de Orde, mr. H. Kuyper overhandigde de Koningin het eerste exemplaar van de jubileumbundel „De toekomst van de rechtshulp". De jaarvergadering van de balie werd ook bijgewoond door minister van Justitie ad interim W. F. de Gaay Fortman.

De Nederlandse Orde van advocaten heeft momenteel drieduizend leden. De deelnemers aan de feestelijke jaarvergadering discussiëren vrijdagmiddag over de vorm van het door de balie gewenste statuut voor de advocatuur. Dit statuut moet te zijner tijd de verouderde ereregelen voor de advocatuur vervangen.

Mr. Kuyper ging in zijn toespraak in op het vorige week zaterdag eveneens in Amsterdam gehouden congres van de Vereniging voor rechtshulp, die veel kritiek heeft op het werk van de balie. Volgens mr. Kuyper is de orde van advocaten „helemaal niet wars van expermimentele rechtshulp-vormen" zoals door de „alternatieve" rechtshulpvereniging wordt gezegd. De deken vindt wel, dat de experimenten op dit terrein „beheersbaar" moeten blijven.

Kuyper ontkende dat de orde van advocaten niet bereid zou zijn tot overleg met de Vereniging voor rechts-, hulp. Wij hopen, dat een hernieuwd gesprek met de alternatieve rechtshulpverleners de toekomst van de rechtshulp in ons land zal dienen, aldus mr. Kuyper, die benoemd is tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Geen monopolie

Advocaten zijn niet langer de monopoliehouders van rechtshulp in Nederland. Andere groepen rechtshelpers zijn uit een nieuw bestel van de rechtshulp niet meer weg te denken. Dit is de mening van minister van justitie interim mr. W. F. de Gaay Fortman.

Volgens minister De Gaay Fortman kunnen de door hem bedoelde andere rechtshelpers (wetswinkels, advocatencollectieven e.d.) niet meer gemist worden in het overleg met de overheid over een nieuwe structuur van de rechtshulp. Dergelijk overleg kan zich niet meer uitsluitend afspelen tussen de overheid en de Orde van advocaten, maar ook andere groepen zullen aan dat gesprek moeten deelnemen, aldus De Gaay Fortman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Advocaten niet langer monopoliehouders van rechtshulp

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken