Bekijk het origineel

Bestorming in Mogadisjoe had meerdere voorbeelden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bestorming in Mogadisjoe had meerdere voorbeelden

Actie in Entebbe het meest spectaculair

3 minuten leestijd

PARIJS — Het besluit van de Westduitse regering om de Boeing-737 „Landshut" van Lufthansa door een commandobestorming te ontzetten, heeft voorbeelden van het genre jn het verleden.

Spectaculairste geval had voorzeker op 3 juli 1976 plaats op het vliegveld van Entebbe in Oeganda. Toen bestormde een Israëlisch commando de luchtbus van Air France Tel Aviv-Parijs,. die op 27 juni met 528 personen aan boord was gekaapt. In de loop van de aanval werden drie gijzelaars, een Israëlische officier, twintig Oegandese soldaten en de zeven terroristen gedood. Het precedent voor dit soort bevrijdingsacties was geschapen.

Acht mei 1972 vielen Israëlische militairen op de luchthaven van Tel Aviv drie Palestijnen aan, die een Boeing707 van de Belgische luchtvaartmaats^chappij Sabena hadden overmeesterd. Twee piraten en een passagier kwamen om het leven. 2r: San Francisco ï: In juli 1972 werden twee luchtpiraten btdood die 79 personen aan boord van. een Boeing 737 van „Pacific Southwest Airlines" hadden gegijzeld. Dit drama speelde zich af op het vliegveld van San Francisco. Ook hier moest een passagier het leven laten.

Op 18 oktober 1973 volgt de kaping van een vliegtuig van Air France tussen Parijs en Nice. De vrouwelijke kaper, echtgenote van een reclameagent, wordt op het'vliegveld Marignane van Marseille door een Franse politieagent doodgeschoten.

Nog in Frankrijk, op 30 september 1977, bestormde de ,,Brigade d'Intervention" de Caravelle op het Parijse vliegveld Orly, gekaapt door de Franse luchtpiraat Jacques Robert. Het toestel was op weg geweest van Parijs naar Lyon en was eigendom van de maatschappij „Air Inter". Balans: een dode en vier gewonden. Eén maart 1975 overmeesterden drie Irakezen een Boeing-737 van de Iraakse luchtvaartmaatschappij die net in Mossoel was opgestegen met bestemming Teheran in Iran. Na de landing op het vliegveld van de Perzische hoofdstad, ontstond een vuurgevecht tussen de kapers en politiemensen. De leider van de kapers en drie passagiers moesten het met hun leven betalen. den op het vliegveld van Zamboanga in het zuiden van het land door zes Fi„ lippijnse Muzelmannen overmeesterd. Doodstraj Drie dagen later volgde een vuurgevecht tussen kapers en Filippijnse solDe andere twee piraten werden in de daaropvolgende maand terechtgesteld — waarmee Iran een precedent in de geschiedenis van de vliegtuigkaperij schiep.

Op 20 mei 1976 was een „BAC Dl" van de Filippijnen met 103 inzittendaten, gevolgd door de ontploffing van het toestel. Er vielen dertien doden, onder wie drie kapers, en tweeëntwintig gewonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bestorming in Mogadisjoe had meerdere voorbeelden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken