Bekijk het origineel

Amerika stapt uit arbeidsorganisatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amerika stapt uit arbeidsorganisatie

ILO wordt beheerst door communisten

3 minuten leestijd

.., WASHINGTON — Op aanbeveling van vakbondsleiders en industriëlen zullen de Verenigde Staten zich komende zaterdag terug trekken uit de internationale arbeidsorganisatie ILO. Dit is maandag in kringen rond het Witte Huis bekendgeworden. Volgens de kringen zal president Carter de terugtrekking vandaag officieel aankondigen. De Amerikaanse stap betekent een zware slag voor de arbeidsorganisatie aangezien de financiële bijdrage van Washington ongeveer 25 procent van de begroting van de ILO vertegenwoordigt.

George Meany, de invloedrijke leider van de vakbond AFL-CIO, en de Amerikaanse kamer van koophandel hadden sterke druk op Carter uitgeoefend zich uit de ILO terug te trekken omdat naar hun mening deze VN-organisatie de laatste jaren sterk wordt gedomineerd door communistische staten en landen van de derde wereld die arbeidsrechten negeren. President Ford, Carters voorganger, had functioliarissen van de ILO twee jaar geleden al gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich op 5 november 1977 uit de oiiganisatie zouden terugtrekken, tenzij op korte termijn wijzigingen zouden wordeo aangebracht in het funktioneren van de arbeidsorganisatie. Op dit moment zijn slechts enkele van deze wijzigingen ingevoerd.

Nederlaag Vance

De beslissing van Carter vormt een nederlaag voor minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance die meende dat Washington zijn lidmaatschap nog met een jaar had moeten verlengen. Zijn collega van arbeid, Ray Marshall, had echter terugtrekking aanbevolen.

Vance had gesteld dat de Verenigde Staten meer invloed op de ILO zouden kunnen uitoefenen door lid te blijven en dat de organisatie bovendien dat jaar zou kunnen gebruiken om een grotere interne reorganisatie tot stand te brengen. Ook de Europese bondgenoten van Washington hadden een dergelijke houding aanbevolen. De Amerikaanse vakbonden en de industrie waren echter uiterst ontevreden over de in hun ogen krachtige prgingen van landen van het Oostblok de ILO steeds meer tot een politieke club te maken en over een stemming van twee jaar geleden waarbij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO de status van waarnemer werd toegekend. Amerika is lid van de ILO sinds 1934.

De Internationale Arbeidsorganisatie, de oudste instelling van de Verenigde Naties met hoofdkwartier in Geneve, bestaat uit gedelegeerden van regeringen, werknemers en werkgevers uit 136 landen. Ze werd opgericht in 1919, bij de ondertekening van het verdrag van Versailles aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, als een forum voor arbeiders dat zich richt op lonen en arbeidsomstandigheden. Ze stelt sociale ,,normen", conventies en aanbevelingen op die de lidstaten in hun sociale wetgeving moeten integreren.

George Meany heeft vaak geklaagd dat de vertegenwoordigers van werknemers uit communistische landen in feite regeringsvertegenwoordigers zijn. De voorzitter van de Amerikaanse kamer van koophandel, Richard Lesher, merkte onlangs nog op dat een commissie van de ILO na onderzoek constateerde dat communistische staten en landen van de Derde Wereld de mensenrechten schenden, maar deze landen slagen er altijd weer in die be- ,; vindingen van de hand te wijzen. Vol- Wiï gens hem is er sprake van een „flagrante bespotting van de mensenrechten".

Amerika is overigens niet het eerste land dat zich uit de ILO terugtrekt. In het verleden gingen 19 landen Washington daarin voor, maar daarvan keerden uiteindelijk 16 weer in de organisatie terug. De enige landen die de ILO definitief de rug toekeerden zijn Zuid-Afrika (vertrokken in 1966), Albanië (1967) en Lesotho (1971).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Amerika stapt uit arbeidsorganisatie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 november 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken