Bekijk het origineel

Zonnewarmte voor warmwaterbereiding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zonnewarmte voor warmwaterbereiding

4 minuten leestijd

Het is nu algemeen aanvaard dat w^ de plicht hebben om zoveel als in ons vermogren ligt, mee te werken aan de besparing van energie. Energie is een eindig produkt dat in de nabije toekomst, op de conventionele wi|ze opgewekt, zal ophouden te bestaan. Wy zullen er dus aan moeten gaan wennen nieuwe vormen en manieren te vinden om energie op te wekken.

In Nederland wordt in het gezin ' 26% van he^ landelijke energieverbruik opgemaakt. Weliswaar wordt hiervan het grootste deel gebruikt voor verwarming. Daarnaast is echter een belangrijke hoeveelheid ' nodig voor het maken van warm water. Het isoleren van woningen op grote schaal heeft pas een aanvang genomen. Hiermede kan flink op energie worden bespaard.

Nu is warm water aan de beurt dat sinds enige tijd via zonnecollector installaties gemaakt kan worden zonder dat hiervoor energie nodig is. Vanzelfsprekend is dit nog niet voor 100% het geval, de installaties die thans in gebruik zijn zorgen in het gemiddelde gezin voor een besparing van 400 è. 600 mS gas per jaar. Deze bespa

Een zonnecollector op het dak en de binnenleiding naar de boiler. ring kan sterk worden opgevoerd wanneer de wasmachine heet water gebruikt uit de boiler i.p.v. het zelf op elektrische wijze (energieverslindend) te maken. Als eerste in Nederland is Bronswerk Technische Import erin geslaagd het Solektor bouwpakket samen te stellen, dat geschikt is voor de handige doe-het-zelver. Alle nodige apparaten, pijp, koppelingen en appendages zijn in het pakket begrepen terwijl een uitgebreide instructie met opengewerkte tekeningen bet geheel overzichtelijk presenteert. De aansluiting van het systeem op een bestaande gasboiler/geiser of elektrische boiler zal echter door een installateur moeten geschieden of in ieder geval onder diens toezicht. Bij de aansluiting op gas- en waterleidingen op het systeem dienen namelijk de voorschriften van het Gemeente Energie- en Waterbedrijf te worden nageleefd. Het Solektor doe-het-zelf zonneboilerpakket zal over ongeveer 4 weken voor de verkoop beschikbaar zijn en gedistribueerd worden via loodgieters en CV-installateurs. Vanzelfsprekend blijft de zonnecollector installatie eveneens ter beschikking van Installateurs die hem als geheel geïnstalleerd en al kimnen verkopen.

De zon doet *t werk

De zonne-energie wordt op de zwarte plaat van de collector omgezet in warmte. Door de kanalen die in deze plaat zijn aangebracht stroomt water dat deze warmte opneemt en afgeeft aan het opslagvat. Hiermee wordt het tapwater voorverwarmd zodat de bljstookinriohting (geiser, gasgestookte boiler) niet het hele verschil tussen koud- en warmwater hoeft te overbruggen, 's Zomers zal de bijstookinrichting zelfs grotendeels uitgeschakeld bUjven. Dit levert aanzienlijke energiebesparing op.

In een installatie voor huishoudelijk gebruik vindt het warmtetransport veelal plaats door natuurlijke cirkulatie. Het opslagvat moet zich dan een halve meter boven de collector bevinden. Is dit niet mogelijk, dan wordt gedwongen cirkulatie met aan-uitregellng van de pomp toegepast. Beide systemen worden toegepast voor huishoudelijk gebruik. Bijvoorbeeld bad, douche, wastafels, was- en vaatwasmachine. Op basis van dezelfde principes als voorgaande systemen kan ook de verwarming van zwembadwater door middel

Vier maanden handenarbeid en menig zweetdruppeltje zitten er in deze molen, die door een enthousiaste doe-het-zelver uit Rotterdam aan de hand van een tekening geheel op schaal is gebouwd. De vlucht van de molen (totale lengte van twee wieken, of enden) is 1.70 men hij is voorzien van een compleet binnenwerk. Voor de kenners enkele namen van onderdelen: koningsspil, bonkelaar, kamraderen, vang met -wiel, -ijzer, balk, en -stok. Als de molen draait met vier volle zeilen, kan hij zo'n 100 enden per minuut maken. Het kunstwerk, dat „De Vriendschap" is gedoopt, is voor belangstellenden te bezichtigen bij Jac. Loonstra, Kerklaan 17 in Wouterswoude (Friesland.'^ van zonne-energie worden gerealiseerd. Door gebruikmaking van het In

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zonnewarmte voor warmwaterbereiding

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken