Bekijk het origineel

Harde confrontatie met RMS-ideaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Harde confrontatie met RMS-ideaal

3 minuten leestijd

ASSEN/BOVENSMILDE/DE PUNT — Opnieuw werd ons land het afgrelopen Jaar g^eschokt door een gr^zeUngsdrama. Ditmaal hield een aantal Zuidmolukse Jong>eren niet alleen de passagiers van een willekeurige trein vast, dooh bezette ook de lagere school.

De gtJxéUng werd, zo bleek later, de lang'durlgrste uit onze gr^schledenls. Drie volle weken hield een klein ^oepje terroristen de hele wereld In spanning:. In alle hevlg'held confronteerde de Zuidmolukse wereld de Nederlandse g'emeenschap met haar politieke probleem.

De afloop van de gijzeling van de treinpassagiers en de bezetting van de school, waarin 106 kinderen werden vastgehouden, was des te dramatischer voor zowel de Nederlandse als de Zuidmolukse gemeenschap. Zes van de kapers verloren het leven en twee onschuldige treinpassagiers kwamen om tijdens de bestorming van de trein.

Vers

Hoewel de gijzeling alweer ruim een halfjaar geleden is, en de gebeurtenissen weer enigszins zijn verbleekt door allerlei andere „schokkende" feiten - denk maar aan de terroristische acties van de RAF en de ontvoering van de Amsterdamse zakenman Caransa - ligt het drama toch nog vers in het geheugen. Hoogstwaarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat er bij de gijzeling een aantal mensen omkwam, waardoor het gebeuren in een heel ander licht komt te staan dan bijvoorbeeld een afpersingszaak. Ook duurde de gijzeling drie weken, een tijdsbestek waarin voor velen de spanningen eigenlijk te groot zijn geworden. Het is nu nog niet te zeggen wat de gevolgen daarvan zijn voor de onschuldig gegijzelden.

Begin

Het verhaal van de gijzeling begint op maandag 33 mei als door een ruk aan de noodrem de gecombineerde intercity Den Haag/Botterdam naar Groningen bij het Drentse De Punt tot stilstand komt. Een aantal passagiers, de machinist en de conducteur ontsnappen uit de trein. Even later stapt een groepje bezetters de openbare basisschool van het Drentse dorpje Bovensmilde binnen: de gijzelingen zijn begonnen.

Schok

Het nieuws van de gebeurtenissen in het noorden, dat omstreeks tien uur bekend wordt, doet een schok door het land gaan. Iedereen herinnert zich nog de gebeurtenissen in Wijster, waar drie mensen het leven lieten. Rond diezelfde tijd begint in het Haagse ministerie van Justitie het regeringsorisiscentrum zijn werk. Op dat moment is het nog maar twee dagen voor de verkiezingen. De campagnes worden alle afgebroken. Er gaat een veldtelefoon mee naar de trein: een brief met eisen komt terug. Alles wijst erop dat iedereen zich instelt op een langdurige gijzeling.

Pas in de loop van die week blijkt dat er in de trein 18 vrouwen en 36 mannen worden vastgehouden door lO kapers, onder wie een meisje. In de school gijzelen 4 mannelijke Zuidmolukkers 106 kinderen, derwijzers. onderwijzeressen en 3 on

De dinsdag na de kaping ontvangen een aantal media en het ministerie van Justitie brieven met de eisen. De overvallers wensen geen bemiddelaars, ze willen met hun gegijzelden naar Schiphol om de laatsten daar in te wisselen voor de gevangen treinkapers van Wijster en de bezetters van het Indonesische consulaat in Amsterdam. Het is de bedoeling met een Jumbo het land te verlaten met onbekende bestemming. Later is gebleken dat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Harde confrontatie met RMS-ideaal

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken